Lessons & Carols 2018

BUNNIK In de kersttijd zingen mensen graag en veel. De geboorte van een kind, en dan nog wel een bijzonder kind, roept emoties op. Daar geven mensen graag uiting aan door middel van muziek. De kerken lopen vol en men wil graag de oude vertrouwde kerstliederen horen.

Al bijna honderd jaar zingt men in King's College te Cambridge een Festival of Lessons & Carols. In die honderd jaar is dat gebruik de hele wereld over gegaan.

Ook in Bunnik wordt al jaren in de adventstijd zo'n 'Feest van lezingen en liederen' gevierd, georganiseerd door de gezamenlijke kerken van Bunnik en uitgevoerd door de Bunnikse Cantorij; dit jaar in samenwerking met Houtens kamerkoor Rondo. Op zondag 16 december om 17:00 uur, aansluitend aan de ZOM-middag, vindt deze sfeervolle adventsviering plaats.

Het festival van 'Lessons & Carols' is altijd een feest van herkenning: er klinkt een aantal vertrouwde kerstliederen zoals 'Komt allen tezamen' en 'Hoor de engelen zingen d'eer', waarbij iedereen uit volle borst kan meezingen. Ook zingt het koor bekende Carols als 'God rest you merry, gentlemen' of 'Once in royal David's city'. Er worden werken uitgevoerd die minder bekend zijn en er klinken nieuwe zettingen van vertrouwde liederen.

Zo heeft Bob Chilcott een ontroerend mooie bewerking gemaakt van het overbekende 'Stille Nacht', waarin de bijzondere begeleiding en de koorzetting een spanning toevoegen die je niet automatisch verwacht bij zo'n bekend lied. Maar de intentie blijft behouden, of beter: wordt zelfs versterkt door de onverwachte akkoorden.

Een ander koorjuweeltje is 'A hymn to the virgin' van Benjamin Britten, geschreven toen hij nog maar 16 jaar oud was in 1930. Het is een stuk voor twee koren, die afwisselend na elkaar en mét elkaar zingen over Maria, de moeder van Jezus.

Kom ook luisteren en meezingen bij deze feestelijke adventszang. Het programma wordt twee keer gezongen: één keer in Schalkwijk en één keer in Bunnik. Het geheel staat onder leiding van Hans de Munnik, orgel: Rinke Bodewits. Toegang gratis, collecte bij de uitgang.

A Festival of Lessons & Carols door de Bunnikse Cantorij en Houtens kamerkoor Rondo o.l.v. Hans de Munnik: 15 december om 20.00 uur in de Sint Michaelkerk te Schalkwijk en zondag 16 december om 17.00 uur in de Oude Dorpskerk te Bunnik.