• Langs de Nederrijn

    Harry Stegeman

Lees & LuisterHarry Stegeman  'Langs de Nederrijn' 

REGIO Wijkenaar Harry Stegeman schreef een boek over misschien wel de meest boeiende rivier van Nederland. Hij neemt de lezer in elf etappes mee op zijn tocht vanaf Wageningen naar Wijk bij Duurstede en via de andere kant van de rivier weer terug. Het is een ontdekkingstocht  langs het water, kastelen, natuur en dieren.

Ali van Vemde

Het boek geeft een compleet beeld van het prachtige stukje Nederrijn met fraaie illustraties en foto's.Hij vertelt over de rijke historie van het gebied en ging op zoek naar de geschiedenis van de rivier en het ontstaan van het landschap. Harry Stegeman beschrijft het wisselende landschap en nodigt de lezer uit om zelf op pad te gaan.

AUTEUR Harry Stegeman (1946) werkte als docent en wetenschapper in het hoger onderwijs. Hij was jarenlang hoofdredacteur van een onderwijstijdschrift en heeft talloze boeken en artikelen op zijn vakgebied gepubliceerd.

GESCHIEDENIS Dat de Rijn ontspringt in Zwitserland en bij Lobith ons land binnenkomt, dat heeft iedereen op school geleerd, maar de loop van de rivier is in de loop der jaren nog wel eens veranderd. De naam wisselt, van de Bovenrijn, het Bijlandsch Kanaal, het Pannerdensch kanaal, de Nederrijn, de Kromme Rijn, de Leidse Rijn tot de Oude Rijn. Over het stukje Nederrijn schreef Harry Stegeman. Over het water en de loop van de rivier, maar ook over het zeer gevarieerde landschap.

TOCHT De tocht van de auteur begint bij het Lexkesveer. Alle gebieden krijgen ruimschoots de aandacht, zoals De Blauwe Kamer. Zo komt men langzamerhand steeds dichter bij Wijk bij Duurstede. Met de pont wordt hier overgevaren en aan de overkant gaat de tocht verder door het Betuwse landschap, een heel ander gebied. Het boek eindigt met tips om zelf te wandelen en te fietsen door het gebied.  Aan het eind van het boek zijn vijf fietstochten te vinden.

Het boek 'Langs de Nederrijn - Natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede' is uitgegeven door KNNV Uitgeverij en verkrijgbaar bij de boekhandel. In Wijk bij Duurstede bij boekhandel Pettinga en bij Bruna. 

WIN HET BOEK

Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 2 mei een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'Mijn rollator en andere verhalen' van Jan Rademaker is gewonnen door Astrid Klarenbeek. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl