• Janneke Schermers vertelt over haar Bijbels

    Agnes Corbeij

Leer meer over de Bijbel

BUNNIK Janneke Schermers, Bunniker en lid van het Nederlands Bijbelgenootschap, is op zaterdag 28 oktober en dinsdag 31 oktober aanwezig bij boekhandel Van Ravenswaay om een presentatie te geven over verschillende Bijbels. Zij doet dit ter ere van de Dag van de Reformatie, op 31 oktober precies 500 jaar geleden.

Agnes Corbeij

Op die dag presenteerde Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen, waarmee de Reformatie werd ingeluid. Hij maakte de Bijbel voor iedereen leesbaar door die te publiceren in de taal van de gewone mensen. Verder was hij een bekende schrijver die zich persoonlijk bezighield met het uitgeven van zijn werk.

AARDIG Janneke Schermers is een fan van zijn werk. "Ik hou van het resultaat van zijn werk. Hij zorgde ervoor dat gelovigen zelf gingen lezen, nadenken en een eigen mening gingen vormen."

Daarnaast publiceerde hij erg veel. Janneke: "Zestig jaar ervoor was de boekdrukkunst uitgevonden en daar heeft hij erg handig gebruik van gemaakt. Luther is de meest afgebeelde persoon in de 16e eeuw. Hij was zelf altijd heel erg druk bezig met het publiceren van de stellingen, pamfletten, teksten en boeken."

INVLOED Met verregaande gevolgen. "Zijn vertaling heeft ook nu nog grote invloed." In het Catherijne Convent in Utrecht is hierover tot en met januari een tentoonstelling te zien. Janneke: "Hij was predikant, hoogleraar, dominee en gelovige. Hij was zelfs monnik, in zijn jonge jaren. Toen hij zelf de Bijbel las, kwam hij erachter dat daarin niks staat over celibaat leven. Zodoende besloot hij te trouwen, met een voormalige non nog wel."

Een aantal van haar eigen Bijbels, en een aantal van het Genootschap, neemt Janneke mee naar Van Ravenswaay. Ook zij zijn enthousiast. Lisa Bosch: "Wij willen van onze winkel meer een huiskamer maken, waar mensen elkaar ontmoeten. We merken dat die behoefte er is. Sinds een jaar hebben we daarom regelmatig boekpresentaties en lezingen."

BIJBELS Op zaterdag 29 oktober is Janneke de hele dag aanwezig met haar Bijbels, net als op dinsdagmiddag 31 oktober. Bezoekers kunnen ook hun kennis over de herkomst van spreekwoorden en gezegden toetsen en een Bijbel winnen.