• Laura van den Berg en Jan Willem Noordenbos zitten in de ledenwerfcampagne van de Huiskamer van Odijk.

    Agnes Corbeij

Ledenwervers gaan tellen

ODIJK De ledenwerfcampagne van de Huiskamer van Odijk is in volle gang. Vorige week zat er bij deze krant een envelop voor alle inwoners van Odijk met een aanmeld- en een enquêteformulier. Behalve dat de Huiskamer leden zoekt, wil ze ook graag weten welke behoeften er zijn in het dorp.

Agnes Corbeij

De Huiskamer van Odijk werd vorig jaar opgericht, met het idee om het gat dat de terugtrekkende overheid achterlaat, te vullen. Inmiddels zijn al verschillende initiatieven opgepakt. Zo is er een boekenkast, leestafel, ouders en kidscafé, klussendienst en chauffeursdienst. Het nieuwste initiatief is het muziekcafé. Muzikanten spelen live voor bezoekers. Amateurs mogen hun klanken laten horen, maar ook top muzikanten kunnen nieuwe nummers uit proberen. De eerste editie is op zaterdagavond 18 juni.

ENERGIE Laura van den Berg en Jan Willem Noordenbos zitten in de ledenwerfcampagne van de Huiskamer van Odijk. Laura woont al 21 jaar in Odijk. "Sinds kort heb ik meer vrije tijd en daardoor heb ik meer interesse in het dorp. Ik vind dit zo'n mooi burgerinitiatief, daar wil ik graag aan bijdragen. De energie die de vrijwilligers hebben, is heel inspirerend."

Jan Willem werkte 40 jaar bij de overheid, waarvan 30 bij de gemeente Bunnik. Die ervaring gebruikt hij nu bij zijn vrijwilligerswerk. "Ik wil graag iets betekenen in de opbouw van de Huiskamer en ik kan mijn kennis goed inzetten daarvoor." De commissie - behalve Laura en Jan Willem zit ook voorzitter Rens van den Boom erin - begon in maart met het opzetten van deze campagne.

TELLEN Deze week zijn vrijwilligers gestart met het huis aan huis ophalen van de aanmeld- en enquêteformulieren. Laura: "We hebben zo'n veertig mensen actief, die we over de wijken verdeeld hebben. Samen gaan zij het hele dorp af. Zaterdag 11 juni gaan we de formulieren tellen en dan hebben we een aardig idee wat onze inzet heeft opgeleverd."

Laura en Jan Willem hopen dat de mensen die geen lid willen worden, wel het enquêteformulier in willen vullen. Jan Willem: "We willen graag een totaal overzicht van waar behoefte aan is, hoe de Huiskamer de samenleving kan helpen." In de enquête wordt bijvoorbeeld gevraagd of er behoefte is aan gezamenlijke maaltijden. Laura: "We weten al dat die er is, we werken al aan een plan om de keuken in het Dorpshuis te verbeteren, zodat we hier voor grote groepen kunnen gaan koken."

LID En uiteraard hopen ze dat veel mensen besluiten lid te worden. Laura: "Het kost maar 2 euro per maand per huishouden. En het kan veel opleveren. Je kunt boeken lenen, gebruik maken van allerlei diensten en een bijdrage leveren aan het dorp." De Huiskamer van Odijk heeft nu ongeveer 100 leden. Na de campagne hopen Laura en Jan Willem op flink meer. "We richten ons op 500 leden. Dat zou een mooi aantal zijn."

Fysiek is de Huiskamer elke dinsdagavond open van 20.00 tot 22.00 uur en elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Er is ook een Facebooksite.