• Kuun Jenniskens
  • Kuun Jenniskens
  • Kuun Jenniskens
  • Kuun Jenniskens

Bunnik verrast met prachtige street art

BUNNIK Henk van Hooff, architect, spotte deze week kunst in de openbare ruimte. Een muur van de kringloopwinkel in Bunnik aan de kant van de A12 is afgelopen weekend volgespoten met prachtige street art. Van onder andere de Bunnikse ‘verfdokter´. Henk zegt dat de muur ook echt ‘ziek’ was - vaalgrijs, met gaten. ,,Het zag er hier echt niet uit.” Met de zwarte ondergrond en de graffiti is hij helemaal opgeknapt. Henk is kunstliefhebber en verzamelaar van graffiti. ,,Ik word hier zo blij van. Dit is zo mooi gedaan. Het stond er in 1,5 dag op, dat is toch niet te geloven?”

door Kuun Jenniskens

Henk zag op zaterdagochtend (31 augustus) dat ‘de verfdokter met zijn kornuiten’ bezig was, en dat ze zondagmiddag al klaar waren. ,,Hij had eerst dat prachtige gezicht van vrouw met kind gemaakt. Kijk toch eens hoe mooi dat is? Ik ben echt aangenaam verrast. Ik had niet kunnen bedenken dat deze gevel hier zo geschikt voor zou zijn." Henk kan er nu dagelijks van genieten als hij met zijn hond erlangs wandelt. ,,Het lijkt zelfs alsof hond Mart er ook van geniet” (hond Mart is bekend personage uit de cartoons van Henque, red).

Ook een andere voorbijganger die zijn hond uitlaat zegt het fantastisch te vinden. ,,Dit is echt meer dan graffiti”, zegt deze Rob. ,,Het is echt heel erg leuk, zeker op deze muur. Bijzonder is ook dat de lelijke muur zo helemaal wegvalt. Ik hoop echt dat er geen andere graffiti overheen komt.” Rob laat op zijn telefoon de foto’s zien die hij zaterdag maakte. Er zijn mannen met ladders en kleine steigers aan het werk. Volgens hem is zelfs een stukje van de muur met stuc bijgewerkt.

BunniksNieuws.nl spoort de verfdokter op voor een reactie. Deze Robert Brink woont in Bunnik en het is zijn beroep om muurschilderingen te maken, vaak in opdracht van een gemeente. Wat hem beweegt dit te doen? ,,Ik rij zelf regelmatig langs die muur en die zag er echt niet uit. Het pand wordt waarschijnlijk over 1,5 jaar gesloopt. Dat is precies een mooie tijd om er een leuke muur te maken. Voor mezelf zoek ik ook ruimte om vrij werk te maken.” Belangrijk is ook om samen een gezellige dag te hebben, zegt Robert. ,,Ik doe ook wel eens mee met anderen, het is leuk om wat terug te doen. Voor hen is dit een leuke nieuwe plek. Ook voor de gemeente is dit leuk, want er gebeurt niet veel in Bunnik toch?” Naast de verfdokter, werkten Egoist, Deefeed, Sigma 2001 en the next episode 82, aan deze muur.

Robert Brink schilderde een levensgroot portret van zijn vrouw en dochter. ,,Mijn dochter is pas 2 jaar maar ze herkende zichzelf wel. En mijn vrouw, die vindt dit echt super romantisch.”

Ook al spreekt architect Henk van Hooff (op het filmpje) uit verheugd te zijn dat welstand en de gemeente geen bemoeienis hebben gehad met deze kunst in de openbare ruimte, toch zit de werkelijkheid iets anders in elkaar. ,,Het is niet stiekem gebeurd”, zegt Robert. De verfdokter vroeg vooraf toestemming aan de gemeente, de kringloopwinkel en de beheerder van het gebouw. 

Robert legt uit dat eerdere plannen sneuvelden omdat er geen sponsoren waren. ,,Daarom  kwam er niks van de grond. Dit hebben de jongens op eigen kosten gedaan.” Hij schat in dat het om ongeveer 50 euro persoon gaat die is besteed aan verf en reiskosten en ze zijn met zeven man aan het werk geweest.

De verfdokter was op donderdag ervoor al gestart met het zwart verven van de muur en had ook al aan het portret gewerkt. Zo kon hij op de dag zelf de jongens helpen met drankjes, ladders en steigers. 

Robert is nog niet helemaal tevreden. Hij gaat nog kleine dingetjes bijwerken - dus dat wordt leuk voor de oplettende voorbijganger, om de verschillen op te merken.