• De Krommerijnder legde tijdens de eerste proefvaart aan bij SV Odijk Tennis om op te laden

    Agnes Corbeij
  • De Krommerijnder draaide in de grachten van Utrecht

    Maarten de Wit

Krommerijnder maakt proefvaart

ODIJK Voor het eerst sinds 80 jaar gleed de Krommerijnder weer door de Rijn, van Wijk bij Duurstede naar Utrecht en terug. Tijdens de proefvaart werd op verschillende plekken aangelegd om de accu's op te laden. Onder meer bij SV Odijk Tennis. De bemanning en een aantal leden van de vereniging dronken samen een kopje koffie, terwijl de accu's volliepen.

Agnes Corbeij

De Krommerijnder is een nagebouwde trekschuit. Dit type schepen voer vroeger over de Kromme Rijn van Wijk bij Duurstede naar Utrecht en terug, met onder meer zand, fruit en veevoer als lading. De schuit vaart al zo'n drie jaar tussen Cothen en Wijk, maar nu is toestemming verleend om tweemaal per jaar de historische route tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht te bevaren.

Dinsdag vertrok de schuit rond 8.30 uur vanuit Wijk bij Duurstede, om tegen 17.00 uur in Utrecht aan te komen. Daar werd gekeerd en de bemanning overnachtte bij de Stayokay op Rhijnauwen. De terugweg duurt namelijk een stuk langer, aangezien de schuit dan tegen de stroom in moet. De planning liep nog flink uit. Woensdag hoopte de bemanning voor het donker weer in Wijk bij Duurstede aan te komen.