• Zwemmen in de Kromme Rijn: verkoelend maar riskant.

    Kuun Jenniskens

Kromme Rijn Zwemmarathon afgelast

BUNNIK De Kromme Rijn Zwemmarathon, die op zondag 28 augustus voor de achtste keer zou plaatsvinden, is vorige week afgelast. Dit gebeurde nadat duidelijk werd dat drie triatleten de ziekte van Weil hadden opgelopen, mogelijk na het zwemmen in de Kromme Rijn.

 

Marijke Dekker

 

De drie triatleten, die ook betrokken waren bij de organisatie van de Zwemmarathon, hebben de bacterie vermoedelijk opgelopen in de Kromme Rijn, waar ze aan het trainen waren voor een zware triatlon. Ze zijn met spoed in een ziekenhuis opgenomen, onder meer met nierfalen en een vermoedelijke hersenvliesontsteking. Inmiddels zijn twee van hen weer thuis.

De Kiwanis Club Leusden, die jaarlijks de Kromme Rijn Zwemmarathon voor het goede doel organiseert, besloot daarop het evenement direct af te lasten. "In de eerste weken van augustus is er zowel in de Kromme Rijn als in het Zeumersegat gezwommen en zijn er drie van de acht zwemmers besmet geraakt met de ziekte van Weil", zegt Peter van Mosel van de Kiwanis Club. "Omdat er niet kon worden aangetoond waar de besmetting heeft plaatsgevonden, hebben we de tocht afgelast. Er zouden 90 mensen meedoen en we konden niet het risico nemen dat er nog meer mensen ziek werden."

RATTEN De ziekte van Weil, een ernstige infectieziekte, wordt veroorzaakt door bacteriën, Leptospirosen, die zich bevinden in de urine van ratten. De ziekte, die volgens de GGD in Nederland nauwelijks voorkomt, kan leiden tot uitval van organen zoals lever en nieren, longbloedingen en hersenvliesontsteking. Ook kan de ziekte tot de dood leiden.

KROMME RIJN Er zwemmen ook ratten in de Kromme Rijn. Door het contact met door rattenurine besmet water is er een risico op de ziekte van Weil. Er zijn geen gegevens bekend over hoeveel mensen de afgelopen jaren ziek zijn geworden na het zwemmen in de Kromme Rijn. Huisartsen in Odijk lieten in 2014 nog weten dat er af en toe mensen binnenkwamen met klachten als buikpijn en diarree, na het zwemmen in de Kromme Rijn, maar dat dit tussen 2009 en 2014 eigenlijk niet meer was voorgekomen.

CONTROLE Op haar website adviseert de GGD om alleen te zwemmen in officieel aangewezen zwemwater. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Rietplas in Houten en de Gravenbol in Wijk bij Duurstede De provincie, het Hoogheemraadschap 'De Stichtse Rijnlanden' en Rijkswaterstaat controleren regelmatig de waterkwaliteit van dit zwemwater.Open water in sloten, rivieren en grachten is geen officieel zwemwater en wordt niet gecontroleerd. Dit geldt ook voor de Kromme Rijn. Voor meer informatie kunt u kijken op zwemwater.nl of de Zwemwater App.

De afgelaste zwemtocht van 24 kilometer tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht zou afgelopen zondag plaatsvinden. Doel was het project STOP Tetanus te steunen, een gezamenlijk project van Kiwanis International en Unicef om een eind te maken aan tetanus bij moeders en pasgeborenen. De Kiwanis Club Leusden zal binnenkort de gemaakt beslissingen evalueren.