• Satellietfoto van de Bunnikkrater op Mars

    Universiteit Utrecht

Krater op Mars vernoemd naar Bunnik

BUNNIK/MARS Sinds dinsdag bestaat er een krater op de planeet Mars met de naam Bunnik. Het is een inslag van zo'n 29 kilometer in doorsnee en ligt op het zuidelijk halfrond. De Internationale Astronomische Unie heeft de naam toegekend, die werd aangedragen door aardwetenschapper dr. Tjalling de Haas, werkzaam bij de Universiteit Utrecht. 

Agnes Corbeij

Meer kraters op Mars zijn vernoemd naar plaatsen, overal ter wereld, waaronder acht uit Nederland. Zo is er een krater met de naam Amsterdam, maar ook Urk en Vaals werden met de benoeming vereerd. Als een bepaalde krater van wezenlijk belang is voor het onderzoek van een wetenschapper, mag deze een voorstel doen voor een naam.

De Haas doet onderzoek naar vloeibaar water op Mars in de afgelopen miljoenen jaren, enmaakt daarbij gebruik van de vele inslagkraters op de planeet. Hij bestudeert puinwaaiers, veelvoorkomende landvormen in een door natuurlijke krachten aangetast terrein. Ze kunnen, zowel op Aarde als op Mars, worden gevormd door onder andere puinstromen. De Haas analyseerde puinwaaiers op kraterwanden om te berekenen hoeveel water er op de planeet heeft gestroomd in de afgelopen miljoen jaar. Dat was minder dan aanvankelijk werd gedacht, concludeerde hij (bron: Universiteit Utrecht).

Komende week leest u in de papieren versie van deze krant hopelijk meer over de motivatie van De Haas om voor een krater op Mars de naam Bunnik voor te dragen.