• Kuun Jenniskens
  • Kuun Jenniskens

Kopers Eikenpad bij Raad van State

BUNNIK DEN HAAG Kopers van de grond langs het Eikenpad vinden dat de gemeenteraad een fout heeft gemaakt door in te grijpen bij het vastleggen van het bestemmingsplan. Nu kan de door hun aangekochte strook van 5 meter niet als tuingrond worden gebruikt, omdat het de bestemming van openbaar groen behoudt.

Het gevolg is dat iedereen op de nieuwe privégrond van de kopers mag bivakkeren. De kopers mogen zelf niets veranderen aan hun nieuwe bezit, zegt hun advocaat: "Er mag geen struik of boom worden verwijderd".

Het college had de grond nooit mogen verkopen, aldus een woordvoerster van de gemeenteraad tijdens de zitting bij Raad van State. De groene zone rond het Eikenpad heeft volgens de gemeenteraad grote waarde als overgang naar het groene buitengebied. Die zone mag niet worden aangetast. 

De advocaat van de kopers stelt dat de gemeenteraad veel te laat in actie kwam - pas na vele bezwaren tegen de verkoop uit de omgeving. De gemeenteraad heeft zich volgens hem toen laten bang maken over lelijke schuttingen en schuurtjes die de kopers op hun nieuwe grond zouden kunnen zetten. Maar dat zijn ze helemaal niet van plan. En dat had ook in het bestemmingsplan geregeld kunnen worden.

Krijgt de gemeenteraad gelijk van de Raad van State, dan zit het college met een groot probleem. Aan de kopers is dan iets verkocht waar ze geen gebruik van kunnen maken. De Raad van State gaat nu beoordelen of de gemeenteraad terecht voor de verkoop is gaan liggen. De Raad van State oordeelt binnen twee maanden.