• De ‘grootste lunch van Odijk’ op Koningsdag wordt elk jaar groter en gezelliger.

    Margriet Hunse

Koningsdag Odijk

ODIJK Vorig jaar was de vrijmarkt voor het eerst niet op het veld achter de voetbalkantine, maar aan de voorkant van het terrein. Sander Knol van het Oranjecomité: "Dat is zo goed bevallen dat dat dit jaar weer de plek voor de vrijmarkt is. Voor de peuters, die 's middags meestal een slaapje doen, is er al 's ochtends tijdens de Vrijmarkt een activiteitenplein." De vrijmarkt begint om 10 uur en duurt tot ongeveer 12 uur. Odijkers die liever op pad zijn kunnen 's ochtends weer meedoen met de traditionele fietstocht.

Margriet Hunse

GROOTSTE LUNCH Daarna is het tijd voor de grootste lunch van Odijk, die is dit jaar weer groter dan de vorige jaren. De lunch is in een paar jaar uitgegroeid tot een traditie waar dorpsgenoten van alle leeftijden elkaar ontmoeten en bijpraten Donateurs hebben met het hele gezin toegang tot de gratis lunch. Waarnemend burgemeester Van Schelven komt tijdens zijn enige Koningsdag in de gemeente Bunnik kennismaken met heel Odijk, en zal de lunch om 12.30 uur officieel openen. De lunch wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door Boni supermarkt.

SPELLEN Ook dit jaar staat er weer een grote tent voor de activiteiten. Daarin staat een knutsel- en tekentafel, en er wordt geschminkt door medewerkers van de sport BSO. Na de lunch is het tijd voor het spleencircuit. Dat heeft dit jaar een duidelijke opzet, en alle deelnemers krijgen een beloning. Er is een waterspel, een fietsparcours, door tunnels kruipen en nog veel meer. Los van het spellenparcours zijn er weer een paar grote spellen zoals de opblaasbare basejump, het kussengevecht, een rodeostier, een pannakooi, een stormbaan en het mega oceaan speelcentrum. Er zijn heel veel springkussens en ook de pony's zijn weer aanwezig voor een ritje. Het terras van de voetbalkantine is de hele dag geopend, en Jaap van restaurant Buitengewoon zorgt voor lekkere snacks. Er is natuurlijk weer een suikerspinmachine en een popcornkraampje. Willem & Vrienden zorgen intussen voor de muziek. Sander Knol: "Eventueel slecht weer levert geen problemen op, dus laat je daar niet door weerhouden om te komen. Er is genoeg ruimte om activiteiten onderdak te geven."

HELPENDE HANDEN De organisatie is nog op zoek naar mensen die een handje willen komen helpen op 27 april. Heb je een uurtje of een half uur tijd over en vind je het gezellig om bij te springen? Er zijn verschillende dingen te doen zoals toezicht houden bij de springkussens, helpen bij spelletjes en het vullen van lunchzakjes. Ook mensen die na 17.00 uur willen helpen met afbouwen zijn van harte welkom. In de loop van deze week gaan vrijwilligers huis aan huis voor het verkopen van donatiekaarten. Met een donatie van 5 euro kan het hele gezin meedoen aan de gratis lunch. Donatieactie aan de deur gemist? Het is ook mogelijk om tijdens Koningsdag donateur worden bij de kraam van het organisatiecomité Koningsdag Odijk. Kijk voor het volledige programma op www.koningsdagodijk.nl of op de Facebookpagina.