• Bunnikse kinderen lopen voor water

    Lia van der Heijden

Kinderen wandelen voor water

BUNNIK Burgemeester van Schelven gaf woensdag 21 maart het startsein voor de actie wandelen voor water, waaraan 100 kinderen uit groep 7 en 8 van de Nicolaasschool in Odijk en de Delteykschool uit Werkhoven meededen.

Lia van der Heijden

ROTARY BUNNIK Naast de leerkrachten die meelopen tijdens de tocht zijn er ook begeleiders van Rotary Bunnik die deze actie van harte ondersteunen. Bunnikse ondernemers dragen dit goede doel ook een warm hart toe: AH zorgt voor een flesje drinken tijdens de pauze en landwinkel Westeneng geeft ieder kind een sappig appeltje. Onder een stralende zon gaan de kinderen enthousiast op weg voor deze geweldige actie!

SCHOON WATER NIET VANZELFSPREKEND Wandelen voor water vraagt aandacht voor problemen met schoon drinkwater en sanitair in ontwikkelingslanden. De kinderen ervaren door het lopen met een rugzak met 6 liter water wat het betekent om geen schoon water uit de kraan te kunnen tappen, maar dagelijks met water te moeten sjouwen omdat je anders geen drinkwater hebt. Zij vragen vrienden en familie om hen te sponsoren tijdens de actie en halen zo geld op voor een water en sanitatie project in een ontwikkelingsland. De jarige Raoul uit Odijk bracht zo het mooie bedrag van maar liefst € 48 bij elkaar en voegde ook nog wat van zijn eigen zakgeld toe. Ook Roza, Stacey en Ralf hebben zich ingezet om veel geld in te zamelen voor dit goede doel, maar zien wel een beetje op tegen het sjouwen met de zware rugzak.

GASTLESSEN De kinderen worden door middel van een lesprogramma voorbereid en leren hoe belangrijk het is om schoon water en goed sanitair te hebben. Het gaat naast het geld inzamelen voor projecten dan ook vooral om bewustwording en voorlichting. Wereldwijd hebben 660 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater en 2,4 miljard mensen hebben geen toilet . Met name kinderen zijn hiervan de dupe zegt Sjef Ernes van Aqua for all. Miljoenen kinderen lopen elke dag flink wat kilometers om water te halen, dat ook nog eens vaak vervuild blijkt. Daardoor gaan ze niet naar school. Met wandelen voor water helpen kinderen hier hun leeftijdsgenootjes uit ontwikkelingslanden.