Kerstconcert Millennium Mannenkoor en Vrouwenkoor Heartbeat

ZEIST Het Millennium Mannenkoor geeft op zaterdagavond 22 december een kerstconcert in de Sionskerk aan de Jacob Catslaan in Zeist. Het concert begint om 20.00 uur. Vrouwenkoor Heartbeat uit Ede verleent zijn medewerking. De zaal is open om 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt €12,50; in de voorverkoop: 10,00 euro. (www.millenniummannenkoor.nl)

`

De muzikale leiding is in handen van dirigente Esther de Lang. Zij is ook de vaste dirigente van het vrouwenkoor. Paul R. van der Reijden en Carla de Lang verzorgen afwisselend de instrumentale begeleiding.

Het vrouwenkoor telt 24 leden en bestaat ruim 15 jaar. Het beschikt over een divers repertoire, zoals popnummers, klassieke werken, Afrikaanse, Joegoslavische, Russische en Israëlische koormuziek.

Beide koren openen gezamenlijk, maar ook afwisselend met het overbekende kerstlied Stille Nacht. Ooit geschreven en gecomponeerd door de Oostenrijkse dorpspastoor Franz Gruber, zingen de koren deze klassieker afwisselend in Nederlands, Duits en Engels

Op het programma komt ook het fabuleuze werk "The Little Drummer Boy" voor. Met dit lied wordt een relatie gelegd met de Amerikaanse burgeroorlog in de tweede helft van de negentiende eeuw. Amerikaanse troepen van de noordelijke en zuidelijke staten liepen in die oorlogsjaren in een marstempo onder leiding van jonge, geüniformeerde trommelaars de strijdvelden tegemoet. Het lied werd in 1949 geschreven door Katherine Davis en kreeg in 1958 grote bekendheid nadat het in dat jaar was opgenomen door het Harry Semeone Koor. Het is onder meer gezongen door Pete Seger, Frank Sinatra en wereldvermaarde zang- en gospelgroepen.

Daar blijft het niet bij. Luisteren kan men ook naar de ingetogen Franse kersthymne, Cantique de Noel. Dit magistrale werk uit de stal van de Franse componist, Jean Racine, is een schoolvoorbeeld van de westerse zang- en muziekcultuur in de vorige eeuwen.

De dirigente neemt, evenals een bariton lid van het koor, een solopartij voor haar rekening. Het belooft een prikkelend en ongeëvenaard kerstconcert te worden.