• De kinderstoeltjes

    Cambium meubels
  • De vijf houtbewerkers: Maartje van Deursen, Ynze de Boer, Walter Vree, Gé Steensma, Bart Bisscheroux.

    Iens Boswijk

Kersenhout in vele vormen

BUNNIK Twintig oude hoogstambomen werden twee jaar geleden gerooid aan de Sportlaan in Bunnik. Vijf bevriende houtbewerkers gebruikten de stammen voor hun project 'Kersen uit Bunnik'.

Het resultaat daarvan is komend weekend te zien tijdens Vormgevers in Hout op Fort bij Vechten, de jaarlijkse houtexpositie.

Agnes Corbeij

Bart Bisscheroux is een van de vijf houtbewerkers van Cambium meubels uit Krommenie. Hij groeide op in de wijk Couwenhoven in Zeist, op steenworp afstand van de kersenboomgaard. "Toen ik klein was gingen we daar regelmatig kersen eten." Ook ontdekte hij al jong de mogelijkheden van kersenhout. "Toen ik 15 was begon ik met houtdraaien. Al snel ontdekte ik het mooie kersenhout, via de omgezaagde boom van de buren."

 

BOOMGAARD Bij de boomgaard aan de Sportlaan ging Bart al eerder langs. "Ik had wel eens gevraagd naar een afgezaagde tak, maar die was er toen niet. In 2012, 25 jaar later, zag ik wat takken liggen en ben ik weer langs gegaan." Opnieuw viste Bart achter het net. "Het hout was al vergeven." De pachter zei toen wel dat als hij eigenaar kon worden, hij bomen zou gaan rooien. "Ze gaven weinig kersen meer en hij wilde nieuwe aanplanten."

Bart hield contact met een pachter van de Sportlaan. Toen hij inderdaad eigenaar werd en besloot bomen te rooien, was Bart er als de kippen bij. "Voor een redelijke prijs mocht ik de bomen hebben. Voor hem heb ik uit vijf stammen een planken vloer laten maken voor in zijn serre." Zelf koos Bart twaalf stammen uit, die na het zagen werden vervoerd naar Blik op Hout, de werkplaats in Krommenie. 

 

MEERWAARDE De bomen hebben grote waarde voor de houtbewerkers. Bart: "Het is altijd jammer als er goed hout de kachel in gaat. Zulke oude kersenbomen kunnen schitterend hout opleveren. Verder heeft het voor ons een meerwaarde om de bomen gekend te hebben. Zeker als er ook veel andere mensen zijn die in de boomgaard kwamen."

Ook was dit een unieke kans voor de groep houtbewerkers. "We konden nu een flink aantal stammen uit één boomgaard krijgen, om deze met een groepje bevriende houtbewerkers tot een serie meubels en objecten te maken." Dit loopt uiteen van kasten en tafels tot badkamermeubels en kinderstoeltjes.

LOGISCH Om dit project op het nabijgelegen Fort bij Vechten te presenteren was een logische vervolgstap. Maartje van Deursen, een van de houtbewerkers: "De meeste van ons hebben daar eerder al eens werk gepresenteerd." Behalve genoemde objecten, worden op Fort bij Vechten ook snijplanken gepresenteerd en een artistiek vierluik. "We hebben hier de 'vork' van de stammen gebruikt. Het heet 'Ode aan de kers'. Het kersen is bijzonder kleurrijk en spannend van tekening, juist met dat beeldende karakter wilde ik iets doen".

 

Fort bij Vechten is vormt sinds 1999 het sfeervolle decor van Vormgevers in Hout. De expositie wordt elk jaar in het derde weekend van oktober gehouden. Tientallen kunstenaars, houtzagers, houtdraaiers, meubelmakers, instrumentbouwers, gereedschappenleveranciers en andere bedrijven die hout be- of verwerken presenteren hun werk. Dit varieert van ruimtelijke werken tot kunstwerken, van meubels tot didgeridoos. Het is een evenement dat elk jaar vele bezoekers trekt.

 

DOEL De doelstelling van de expositie: aan het publiek kenbaar maken dat met inlands hout / hout uit de regio hoogwaardige producten worden gemaakt. Deze producten zijn zelf ontworpen, op modern ambachtelijke wijze gemaakt en op een milieuvriendelijke en duurzame manier afgewerkt.

Diverse exposanten tonen trots hun (kunst)werken. De buitenexposanten zijn over het hele terrein verspreid. Ook zijn er werkplaatsen ingericht waar verschillende exposanten u laten zien hoe zij werken.

 

OPEN De poorten zijn zaterdag en zondag geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. Entree voor volwassenen is 7,50 euro, voor kinderen tot 12 jaar gratis. 'Vrienden van Fort Vechten (donateurs) mogen gratis met twee personen naar binnen op vertoon van hun donateurspas.