• Drie generaties Vernooy

    Ali van Vemde
  • Kersenfestival

    Ali van Vemde

Kersenfestival komt er aan! 100 jaar Familiebedrijf Vernooy

COTHEN Siem, Theo en Erik Vernooy schuiven aan bij de picknicktafel om te vertellen over hun bedrijf. In 1917 was de bouw van de boerderij klaar en begon de vader van Siem hier zijn fruit- en veeteeltbedrijf. Als jongste van het gezin met 9 kinderen was er op het bedrijf aan de Wijkersloot niet genoeg plek. De eerste die ging trouwen mocht gaan starten in deze nieuwe boerderij. De papieren zijn er nog. Voor fl. 6.900,- werd het pand gebouwd. Het arbeidsloon bedroeg toen fl. 0,15, de voorman kreeg fl. 0,23. Siem groeide op in een gezin van 14 kinderen; 10 jongens en 4 meisjes. Hij was op drie na de jongste. Samen met zijn broer Jan nam Siem eind jaren '50 het bedrijf over. In die tijd was het nog een gemengd bedrijf met vee- en fruitteelt. Hoe het er in die tijd aan toe ging, dat is uitgebreid te lezen in het boek 'Tot in de kersentijd'. In 1998 nam zoon Theo het bedrijf volledig over. Vanaf 2015 doet hij dit samen met zoon Erik, de vierde generatie.

GROOT BEDRIJF Het gaat goed met het bedrijf, maar dat gaat zeker niet vanzelf. Theo: "Het lijkt zo mooi, maar we zijn het hele jaar door heel hard aan het werk. In deze acht weken staat alles in het teken van de kersen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zijn we bezig. Maar het is ook vooral een heel gezellige tijd." Erik vult aan: "We hebben zo'n 50 soorten kersen. Zo hebben we steeds andere kersen rechtstreeks uit onze boomgaard. De concurrentie, uit onder andere Polen, is zwaar. Toch gaat de klant steeds meer voor kwaliteit en smaak. Theo: "We zijn blij met onze samenwerking met supermarkt Plus. Daar liggen onze kersen in de winkel met het verhaal erbij." De fruitteelt ontwikkelt zich snel. Erik: "Daar moet je als bedrijf op inspelen door innovaties door te voeren. De kosten worden ieder jaar hoger, we kunnen het ons niet veroorloven om risico's te nemen. Dat doen we onder andere door het fruit te beschermen tegen hagel en veel tijd te besteden aan promotie."

KERSENFESTIVAL Theo Vernooy begon in 2000, in samenwerking met Martin Vastenhout die hij kende van Terecht Anders, met het organiseren van het eerste kersenfestial. Theo: "Helemaal nieuw was dit niet, want Eef Vernooy deed dit al in 't Goy. In overleg zijn we aan de slag gegaan. Op het 3-landenpunt, tussen Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede hebben we de samenwerking bezegeld. Iedere locatie had zijn eigen programma: Eef Vernooy met kersen, koeien en paarden, Fort Vechten met de Kersentuin en hier het kersenfestival. In de schuur zette ik wat bomen in bakken en we schonken koffie en thee. Zo kunnen we aan de burgers ons bedrijf laten zien. Het eerste festival was alleen op zaterdag en met honderd bezoekers was het al erg druk. Nu komen er jaarlijks tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers. Onze hoogstamboomgaard is het visitekaartje. Eigenlijk is het een levend museum met het rammelen van de blikken en het wrakken van de kersen." Veel mensen weten niet dat erachter nog enorme boomgaarden zijn met kersen, appels en peren. Het idee om mensen te verleiden Hollandse kersen te kopen, is zeker geslaagd. Mensen vinden het leuk om te kijken hoe het er aan toe gaat op het bedrijf. Zo is ook de landwinkel en de schenkerij er gekomen. Theo: "En zo is ook het kersenmuseum ontstaan. Wat ons bedrijf ook goed heeft gedaan is het winnen van de Tuinders ondernemersprijs." Sinds kort heeft Vernooy zich ook aangesloten bij Boert 'n Teelt Bewust.

Er zijn in deze tijd heel wat mensen werkzaam. Vele generaties komen helpen, zo zijn er diverse grootvaders die met hun kleinzoon hier aan het werk zijn. Al ben je er dan van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat mee bezig, het is wel een hele gezellige tijd. En, niet onbelangrijk, het is een goed kersenjaar. Al zijn er bij alle kersentelers minder dan andere jaren, de smaak is uitstekend.

MEER KERSENNIEUWS Rondom de Kersentijd werkt 't Groentje samen met RTV Utrecht.