Kaders zonnevelden door raad vastgesteld

ODIJK Donderdag 18 april heeft de gemeenteraad de kaders voor zonnevelden vastgesteld. Dit gebeurde unaniem.

door Kuun Jenniskens

Vanuit het CDA vroeg Leen Vernie of de ontmanteling van de zonnepanelen en kabels bij vertrek is geregeld: ,, Moet er ook niet als voorwaarde worden opgenomen dat gronden in oorspronkelijke staat worden opgeleverd?" Frans Pouw (Liberalen) vond dit niet nodig: ,, Dat doe je op 'case to case' basis, en niet in kaders want dan creëer je eigen beperking."

Wethouder Erika Spil (P21) zegt dat de gemeente hier niet over gaat. Dit moet worden geregeld binnen de afspraken tussen grondeigenaar en de energiemaatschappij. ,,Belangrijk in dit kader is dat er sprake is van 'dubbelgebruik van grond' - dit betekent dat de grond agrarisch blijft. Dat is geborgd." P21 is het eens dat de gemeente verder niet ingrijpt bij de ontmanteling van de velden. Voor het CDA was deze uitleg voldoende.

De Liberalen willen eigenlijk eerst alle daken vol leggen, en daarna pas tot zonnevelden overgaan. Pouw: ,,Dat is ons standpunt. Maar tegelijkertijd begrijpen we dat er ondernemers zijn die kaders nodig hebben. Puur om die reden werken we mee." Wethouder Spil: ,,Ook voor panelen op daken zijn we beleid gestart en dat blijven we continueren."

Namens P21 zei Inge Verhoef deze kaders goed en belangrijk te vinden: ,,In onze gemeente is nog weinig duurzame opwek. Die ligt op 3 procent en in deze coalitieperiode willen we naar 10 procent gaan. Deze kaders zijn goed qua landschappelijke inpassing, biodiversiteit, en op het punt van participatie."