• Juf Margreet zal gemist worden op de Beurthonk

    Agnes Corbeij

Juf Margreet stopt na 26 jaar

ODIJK Tijdens de Herderstocht voor de kerstvakantie had juf Margreet haar laatste 'officiële optreden' bij CBS de Beurthonk in Odijk. Ze was de Engel, die de kinderen vertelde dat ze niet bang hoefden te zijn en hun een lichtje meegaf voor onderweg. Het leek symbolisch, want vorige week nam ze echt afscheid van de school. Na 26 jaar Beurthonk, gaat ze met pensioen.

Agnes Corbeij

Margreet de Ruiter begon haar carrière als juf in het basisonderwijs in Zoetermeer. "Het zit in het bloed. Niet dat mijn ouders ook in het onderwijs zitten, maar als kind was ik altijd al jongere kinderen aan het voorlezen. Ik was heel verlegen, maar in het gezelschap van kinderen durf ik alles." Na vier jaar Zoetermeer ging ze aan het werk in Bergen op Zoom.

VERHUIZEN De echtgenoot van Margreet werkte bij gemeenten op de afdeling groenonderhoud. Als hij van gemeente wisselde, gingen ze verhuizen en zocht ook Margreet een andere school. Zo kwam ze in 1990 bij CBS de Beurthonk terecht. Toen zat de school nog aan het Kattedoornpad, op het voormalige scholeneiland.

Margreet: "Het was heel anders dan tegenwoordig. We hadden twee kleuterklassen met veertig kinderen. Dat zijn er nu veel minder." Margreet woonde eerst in Bunnik en verhuisde daarna naar Odijk, de Koekoeksbloem. Zelf heeft ze samen met haar man twee kinderen, een zoon en een dochter.

ACTIEF Behalve op school, was Margreet ook daarbuiten ontzettend actief. "Ik zat in het bestuur van Speel-o-theek Wobbel, heb kinderboerderij Dier en Wij mede opgezet en zat in het jeugdbestuur van de tennisvereniging." Inmiddels woont Margreet alweer 13 jaar in Den Haag met haar man. Ze reisde al die jaren drie dagen in de week heen en weer.

Op de Beurthonk begon Margreet bij groep 7 en 8. Daarna draaide ze bijna alle groepen wel een periode, behalve de kleuters. Ze kijkt terug op een hele fijne tijd op een bijzondere school. "De vieringen waren altijd prachtig. Met het oude team, toen waren we met meer, speelden we musicals. Ook de kerstvieringen en goede doelenacties waren mooi."

KLEINSCHALIG Margreet benadrukt het kleinschalige karakter. "Ik ken alle kinderen en zij kennen mij. Daardoor voelen ze zich veilig en als er iets is, komen ze naar me toe. Dat is heel waardevol." Een keer viel ze in op een school in Den Haag. "Een school met 750 leerlingen. Ik vond het vreselijk."

Een van haar verdiensten op d Beurthonk is de bibliotheek in de school. "Een jaar of acht geleden heb ik die op kunnen zetten,  samen met een stagiaire en een ouder. Daar hebben we nog elke dag profijt van."

OMA Nu is het tijd voor iets anders. Margreet werd kort geleden oma. "Onze dochter, schoonzoon en kleinkind wonen in Frankrijk en nu heb ik meer tijd om daarheen te gaan. Ik ga een box kleed naaien en daarna wellicht ook kleertjes. We hebben zelfs plannen om ook naar Frankrijk te verhuizen."

Toch zal ze terugdenken aan De Beurthonk. "De gezelligheid, het team, de kinderen en de ouders. Dat ga ik zeker missen."