• Berry en Amanda werken met heel veel plezier in de bakkerij.

    Richard Thoolen
  • Bakker Berry en verkoopster Amanda vormen het ideale paar.

    Richard Thoolen

Jubileum voor bakkerspaar

WERKHOVEN Echte Bakker Sjaak Doeleman is een begrip geworden in Werkhoven, Cothen, Odijk en Houten. Meer dan 1000 mensen bezoeken dagelijks de bakkerswinkels voor hun dagelijks brood. De traditie leert dat er aan de basis van dit familiebedrijf steeds een echtpaar staat, waarvan de man zorg draagt voor de bakkerij en de vrouw gezichtsbepalend is voor de verkoop in de winkel. In 1957 waren dat Kees en Lies, die in 1981 opgevolgd werden door Sjaak en Wil. Sinds september 2013 zijn daar Berry en Amanda bij gekomen, die op termijn het stokje over gaan nemen. Zij vieren deze maand hun vijfjarig werkjubileum.

Richard Thoolen

Berry koos aanvankelijk niet voor het bakkersvak. Berry: ,,Ik heb bank- en verzekeringswezen gestudeerd aan de IVA te Driebergen en een baan aangenomen als occasion manager bij een bekend automerk. Ik vond het bakkerijwezen vrij onzeker, maar zag het bedrijf in de loop der tijd veranderen en groeien." Berry kreeg meer vertrouwen en besloot om zich alsnog te gaan bekwamen in het bakkers vak. ,,Ik bedacht dat het beter is om iets gedaan te hebben en eventueel te falen, dan altijd het idee te houden van: had ik het maar geprobeerd."

ZORG Ook de uit Eelde-Paterswolde afkomstige Amanda had aanvankelijk heel andere plannen. Amanda: ,,Mijn ambitie lag in de hulpverlening, en dan met name in de geriatrie. Ik wilde dat er aan dementerende ouderen een betere zorg gegeven zou worden door het meer als maatwerk op de persoon af te gaan stemmen."

KROATIË Het lot kwam er acht jaar geleden aan te pas door Berry en Amanda bij elkaar te brengen. Amanda: ,, Ik was op vakantie in Kroatië met vriendinnen en liep Berry tegen het lijf, die daar op vakantie was met vrienden. We konden direct goed met elkaar overweg; het voelde heel vertrouwd en ik kon helemaal mezelf zijn. Terug in Nederland hielden we contact en al spoedig reisde ik regelmatig naar Werkhoven of Berry naar Eelde-Paterswolde. Dat hebben we twee jaar volgehouden, waarna we besloten om te gaan samenwonen. Eerst op de Nieuwendaal, en later naast de bakkerij aan de Herenstraat in Werkhoven."

ONDERSCHEIDEN Het werk in de bakkerij biedt zowel Berry als Amanda voldoende uitdaging. Berry: ,,Er komt veel meer bij kijken dan alleen bakken en verkopen. We willen ons onderscheiden van andere bakkerijen door kwaliteit en persoonlijke benadering. Marketing en service zijn belangrijke pijlers." Amanda: ,,We hebben oog en hart voor onze klanten. De meesten kennen we bij naam en we weten wat hun favoriete broodsoort is. Ik merk dat mensen graag in de winkel komen en zich openstellen. We krijgen vaak ontroerende verhalen te horen." Berry: ,,We leven met onze klanten mee. Ik bezorg ook huis-aan-huis in 't Goy en Schalkwijk en loop dan gewoon bij de mensen binnen. Het is heel bijzonder wat mensen me allemaal toe vertrouwen."

HUMOR Momenteel heeft de bakker een aanbieding van een saunabezoek bij aankoop van twee broden Vikorn. Wat is de relatie? Amanda: ,,Haha, dat is een actie van het bakkersgilde. Misschien begrijpen mensen dan beter hoe het is om als broodje in de rijskast te zitten."