• Beide burgemeesters samen aan de taart

  Kuun Jenniskens
 • Burgemeester Ruud van Bennekom legt uit waarom Jette het is geworden

  Kuun Jenniskens
 • Het eerste officiële moment samen: de taart aansnijden

  Kuun Jenniskens
 • Overleg tussen Ruud, Jette en haar vader over de burgemeestersketen en wat ze de komende tijd gaan afspreken

  Kuun Jenniskens

Jette Geldens gekozen tot eerste kinderburgemeester; burgemeester spreekt haar nu aan met ‘collega’

BUNNIK Vanochtend is het even spannend als burgemeester Ruud van Bennekom plots de klas van groep 6 van meester Kevin van de Camminghaschool in komt lopen. Gevolgd door mensen met camera’s en een grote taart. ‘He, daar zijn ook de ouders van Jette’. Toen wist Jette hoe het zat; zij mag de nieuwe kinderburgemeester van Bunnik worden. De burgemeester legt uit dat de Bunnikse Jette (9 jaar) een goede vlog maakte en dat daarin is opgevallen dat ze wil samenwerken met kinderen uit Odijk en Werkhoven. De burgemeester: ,,Het is bijzonder als een kind die stap vanuit haar eigen leefwereld kan maken.”

door Kuun Jenniskens

Na zijn speech, waarin hij dus de feestelijke mededeling doet dat de keuze is gevallen op Jette, zegt burgemeester Ruud van Bennekom: ,,Collega, ik ben gewoon de burgemeester. Maar jij mag Ruud tegen me zeggen.”

De burgemeester heeft een taart meegenomen, met daarop een foto van Jette en de burgemeester. Die gaan ze samen aansnijden. Op 19 september is de echte benoeming in de gemeenteraad. Daarna is Jette voor 1 jaar de eerste kinderburgemeester van Bunnik.

KETEN ONTWERPEN Voor de tijd gaan ze afspreken welke taken ze samen willen gaan doen. De burgemeester: ,,We gaan een keertje samen praten hoe jij burgemeester wil zijn.” Leuk voor Jette is dat ze de keten voor de kinderburgemeester mag ontwerpen. Omdat Jette de eerste kinderburgemeester wordt van Bunnik heeft ze hierin een eigen stem. Jette vindt dit heel erg leuk, zeker omdat ze graag kleding ontwerpt.

GROEN Als ‘t Groentje haar vraagt wat ze als belangrijkste taak ziet, is dat duidelijk: ,,Ik wil het liefst meer natuur in de gemeente.” Dat wordt haar grote klus. Dit legt ze ook uit in deze leuke vlog waardoor ze is gekozen.

Jette is in de klas mediator. Volgens meester Kevin is ze daar goed in, ze kan goed conflicten oplossen. De burgemeester is blij dit te horen, omdat dit voor een burgemeester een handige vaardigheid is.

LEUKE ANDERE VLOGS In de klas van Jette zitten nog twee kinderen die een vlog hebben ingestuurd. Zij reageren heel sportief en geven Jette direct een hand om haar te feliciteren.

Jette vraagt de burgemeester wat hij tegen de 18 kinderen gaat zeggen die het niet zijn geworden. Ruud van Bennekom: ,,Ik zal zeggen dat ze allemaal de gedeelde tweede plaats krijgen. Al deze vlogs laten zien dat kinderen het beste voor Bunnik willen, maar we zoeken natuurlijk maar één burgemeester.”

LASTIG GEHEIMPJE De ouders Jochim en Corrie Geldens staan er helemaal achter dat hun dochter dit gaat doen. Zij weten het al een week en het was lastig dit stil te houden voor de kinderen - Jette heeft nog twee jongere broertjes. Corrie: ,,Als ik haar s’ochtends wakker ging maken, dacht ik, daar ligt de kinderburgemeester. Maar ik kon niks zeggen."