• Bert van Elst en Wim Oskam staan teleurgesteld bij de schaatsbaan.

    Richard Thoolen

Je moet het ijs smeden als het koud is…

WERKHOVEN Na enkele koude nachten zag het er even naar uit dat de schaatsbaan dit jaar voor het eerst na vijf jaar weer gebruikt zou kunnen worden. Koning Winter vertrok echter net te vroeg, en liet een laag ijs achter van maar 2,5 cm. Dat is te weinig om op te kunnen schaatsen.

SCHAATSBAAN IJsmeesters Bert van Elst en Wim Oskam van Stichting IJsbaan "De Krabbelaar" staan teleurgesteld bij het veld waar zij de ijsbaan bedacht hadden. Van Elst: "We hebben hier voor het eerst een ijsbaan gemaakt in 1987/1988. In 1990 hebben we landbouwfolie onder de baan geplaatst. We genieten er echt van als we al die mensen plezier zien hebben op onze schaatsbaan. We vragen daarom ook geen entree, maar alles wordt bekostigd met giften van donateurs. We luisteren de baan op met gezellige verlichting en plaatsen een Koek-en-zopie kraam waar men lekkers kan eten of drinken zoals een Glühweintje. Voor de jeugd houden we ook een ijsdisco."

STOUTE HOND Van Elst: "Om de kwaliteit van het ijs te borgen ben ik naar de Delteykschool gegaan om te vragen of de jeugd het ijs niet kapot wil maken of er iets op wil gooien. Daar hebben ze keurig naar geluisterd, wat heel fijn is. Daardoor ligt het ijs er keurig bij. Alleen verderop is een dier door het ijs gezakt en naar het midden gewaad. We vermoeden dat het een hond is geweest die achter een stok aan ging, maar zeker weten doen we dat niet." Oskam: "Nee, het kan ook een paardje van de manage zijn geweest op zoek naar klaverblaadjes." Van Elst: "We zijn eigenlijk het gehele jaar bezig met de ijsbaan, niet alleen in de winter. Iedere maand moet het gras van de wal met de hand gemaaid worden en ook het gras onder het ijs moet kort gehouden worden. "

KAN NIET KOUD GENOEG ZIJN Oskam: "In de lente, zomer en herfst is het een grasland dat in de winter onder water moet komen te staan, zo'n 15 cm diep. Dit jaar was een uitzonderlijk nat jaar waardoor er al veel water opstond en we maar weinig bij hoefden te pompen. De uitdaging is dan om er ijs op te krijgen en er dan op te houden. Je moet het ijs smeden als het koud is. Er zijn een aantal nachten nodig met meer dan 6 graden vorst om de schaatsbaan te laten ontstaan." Van Elst: "Je moet er ook voor zorgen dat het mooi dichtvriest. Ik ga regelmatig kijken hoe het er bij ligt. Laatst ging ik 's avonds na het klaverjassen naar de ijsbaan om een aantal eenden weg te jagen. Ik heb ze zo laten schrikken dat ze vast nooit meer terug komen. Ook mag het niet te hard waaien want dan gaat het ijs kruien, maar daar kunnen we verder weinig tegen doen."

THUIS OP WINTERSPORT De schaatsbaan ligt er prachtig bij. Het ijs glimt in het licht van de ondergaande zon en de bomen weerspiegelen hun beeltenis op het gladde oppervlak. De mannen kunnen er niet van genieten. Ze stellen zich voor hoe leuk het zou zijn geweest om hier in het zonnetje onder de blauwe lucht te schaatsen: op wintersport in Werkhoven. Maar het mag niet zo zijn. Misschien, heel misschien gaat het nog hard genoeg vriezen. Maar het is al februari en voor de komende weken zijn er zachte nachten voorspelt. Van Elst met een brok in zijn keel: " Helaas, dit jaar weer gaan ijsbaan."