• Iris Melssen ligt al twee jaar in bed

    Archief Inneke de Vries
  • Iris als model

    Archief Iris Melssen

Iris ligt al twee jaar in bed

BUNNIK Iris Melssen is 23 jaar, woont in Bunnik, en ligt sinds 2015 dag en nacht in bed. Ze komt zelden buiten en lezen is te vermoeiend. De oorzaak is de ziekte van Lyme. In Nederland kunnen artsen niks meer voor haar doen. Haar hoop is gevestigd op een stamceltherapie in Duitsland. Die wordt niet vergoed door de verzekeraar.

Agnes Corbeij

Iris was altijd een actieve meid, vol plannen voor de toekomst. Ze studeerde Media & Cultuur, woonde op kamers in Amsterdam en deed modellenwerk, tot Londen en Milaan aan toe. Iris: "Ik was altijd veel met mode bezig en op mijn veertiende werd ik gescout. Vanaf mijn zestiende ging ik regelmatig naar Londen voor fotoshoots en op mijn achttiende heb ik er een half jaar gewoond."

NOODLOT In juli 2014 sloeg het noodlot echter toe. Moeder Inneke de Vries: "We gingen nog een keer met zijn allen op vakantie, als gezin. Daar werd Iris gebeten door een teek en binnen tien dagen veranderde ze in een wrak. Het is nooit meer goed gekomen." Terug in Nederland werd de ziekte van Lyme geconstateerd. Ze kreeg verschillende antibioticakuren, maar die sloegen niet aan. Studeren ging al snel niet meer.

ENERGIE Twee jaar geleden moest zij haar studentenkamer opzeggen. "Ik moest verzorgd worden, kon niet voor mezelf zorgen." Iris heeft een jongere broer van 21, hij woont nog thuis en studeert in Utrecht. Veel anderen ziet Iris niet. "Ik heb geen energie om andere mensen te zien." Het interview voor dit artikel kon dan ook niet langer dan een kwartier duren.

De gordijnen in het huis zitten de hele dag dicht. "Ik kan geen licht verdragen, dat zijn al teveel prikkels." Ook contact met vrienden is er weinig. "Soms even via WhatsApp, maar het grootste deel van de dag kan ik alleen maar nadenken. Ik mis vooral de simpele dingen. Muziek luisteren, dansen. Ik danste altijd graag alleen op mijn kamer, even lekker gek doen. Dat mis ik."

BUNNIK Vorig jaar verhuisde het gezin, zonder vader, van de Betuwe naar Bunnik. Inneke: "Mijn moeder, Aad de Vries, woonde hier ruim 60 jaar, in de Oranjebuurt. Ik ben hier opgegroeid." Veel Bunnikers zullen de naam Aad de Vries nog wel kennen. Zij verhuisde vorig jaar naar een verzorgingstehuis. Inneke: "Toen zijn wij hier gaan wonen. Op 29 oktober dit jaar is ze overleden."

HOOP In Nederland zeggen artsen niks meer voor Iris te kunnen doen. Iris: "De huisarts komt eens per maand langs, om te praten. Maar voor mijn lichamelijke gezondheid kan hij niks doen." De hoop is nu gevestigd op een stamceltherapie in Duitsland. Bij de Infusio Kliniek in Frankfurt wordt - zo staat op hun site vermeld - het immuunsysteem 'gereset'. Ontgifting, ozontherapie en de stamceltherapie zijn onderdelen daarvan.

De behandeling wordt door de Nederlandse zorgverzekeraar niet vergoed, dus is Inneke een crowdfunding actie begonnen. Op https://www.doneeractie.nl/stem-cells-for-iris/-4832 kan iedereen die een steentje bij wil dragen dat doen. Iris: "Kans op genezing is daar 80 procent, zeggen ze. Met een wandeling in het bos zou ik al heel blij zijn."