• Steven Brok met de online petitie waarin hij pleit voor een structureel budget bij de gemeente Bunnik e.o. voor de aanpak van de eikenprocessierups.Vorige week donderdag is hij gestart met de petitie. Gisteravond hadden 379 mensen de petitie inmiddels getekend.

    Hermine Wubs

INGEZONDEN: Petitie voor structureel budget aanpak eikenprocessierups gemeente Bunnik en omgeving

Nadat mijn vriendin, de kinderen en ik, ruim 2,5 week geleden helemaal onder de rode jeukende bultjes zaten, werd ons duidelijk dat de eikenprocessierups weer terug was. Niet alleen in de buurt, maar ook in de eikenboom direct voor ons huis, zit een weer een nest. Nog ver voordat bij ons de linten om de eiken gingen, was de jeuk al een teken van de rondvliegende brandharen afkomstig van de eikenprocessierups en zo begonnen ook de slapeloze nachten weer. Dit keer nog veel erger dan vorig jaar. De allergie blijkt toe te nemen, naarmate je vaker in aanraking komt met de brandharen. Daar kunnen we inmiddels over meepraten. Zowel mijn vriendin als de kinderen, zijn de afgelopen week ziek thuis geweest. Over ons hele lichaam brandende jeuk en bulten, kortademigheid, rode ogen en zelfs verhoging. In onze fijne tuin zitten, is er niet meer bij. Alle ramen en deuren blijven bij ons potdicht en ook de was hangt binnen te drogen. De anti-jeuk middelen bij de plaatselijke apotheek zijn uitverkocht. En kinderen kunnen niet meer op het schoolplein spelen, omdat ze ziek zijn geworden van de nesten ter plaatse.

Begin mei heeft mijn vriendin al gebeld naar de gemeente, met de uitdrukkelijke vraag om de eiken op de Langstraat te behandelen. Dit naar aanleiding van de extreme klachten van vorig jaar. Daar is destijds veelvuldig contact over geweest met de verantwoordelijke persoon van de gemeente (ik wil in deze geen naam noemen). ,,Natuurlijk zou de Langstraat dit keer meegenomen worden." Volgens de gemeente zijn alle eiken in Bunnik preventief behandeld, echter in de Langstraat heeft niemand de bomen bespoten zien worden. Na wederom een telefoontje begin juni, gaf de verantwoordelijke van de gemeente aan dat ze binnenkort langs zouden komen om het nest in boom voor onze deur te verwijderen. Afgelopen week hebben we weer gebeld, omdat bij vrienden in Zeist was het nest binnen 3 dagen (na melding) verwijderd uit hun voortuin. Hoe kan dit gemeente Bunnik? Toen kwam de aap uit mouw. De gemeente Bunnik dacht te kunnen volstaan met preventief behandelen en heeft niet ingetekend op het verwijderen van de nesten bij de bestrijdingsdienst om zo geld te besparen (aldus de verantwoordelijke ambtenaar). Het gevolg is dat Bunnik moet aansluiten in de wachtrij.

Wij hebben inmiddels noodgedwongen ons huis aan de Langstraat verlaten en een andere woning gehuurd, ver buiten Bunnik. Ook hebben we een extra auto moeten huren, omdat fietsen naar het werk er niet meer inzit. Het wachten is nu op de bestrijdingsdienst die het nest komt verwijderen, pas daarna kunnen we terugkeren naar onze woning aan de Langstraat.

Teken hier de petitie.

Met vriendelijke groet,

Steven Brok