• Karin Menken vertelt over haar werk als ritueel begeleider

    Ali van Vemde

Informatieavond over persoonlijk afscheid bij Samaya

WIJK BIJ DUURSTEDE Op woensdag 14 februari is er een informatieavond bij Samaya te Werkhoven over afscheid en rituelen. De manier van afscheid nemen en de daarbij behorende rituelen zijn de laatste decennia sterk veranderd. Steeds meer wordt gezocht naar nieuwe vormen om een afscheid persoonlijk in te vullen. Wat een uitvaartverzorger en een ritueelbegeleider hierin kunnen betekenen, dat kunt u op deze avond ontdekken.

OP ZOEK NAAR RODE DRAAD In het verleden vonden mensen deze rituelen vooral bij de kerk, maar de laatste jaren gaat men steeds meer op zoek naar een persoonlijke manier. Karin: "Dit kan door symbolische handelingen om dit speciale moment te markeren en er zo zin aan te geven. Samen met de nabestaanden ga ik op zoek naar een rode draad. Wie was de persoon, wat kenmerkte hem of haar en wat was de relatie tot die persoon. Samen met de familie maakt Karin dit afscheid tot iets heel persoonlijks. Dat kan zijn met een gedicht, met muziek of speciale handelingen. Van het afscheid maakt ze een boekje met de teksten en gaat nog een keer langs bij de familie om even na te praten en te kijken of er nazorg nodig is.

UITVAARTZORG Op deze avond zullen Karin Menken en uitvaartverzorger Marjan van Wiggen belangstellenden vertellen wat zij hierin kunnen betekenen. Marjan van Wiggen: "Voor de nabestaanden is het belangrijk op een goede en eigen manier afscheid te nemen. Samen gaan we op zoek naar de mogelijkheden om uw eigen invulling te geven aan de uitvaart."  Marjan zit al ruim twaalf jaar in de uitvaartzorg. Marjan en Karin zullen met ervaringsverhalen, inspirerende teksten en livemuziek laten zien wat er mogelijk is.

De toegang voor deze avond is gratis. Inloop vanaf 19.30 uur, de avond is van 20.00 tot 21.30 uur. Aanmelden kan bij karinmenken@casema.nl Meer informatie op www.levenswending.nl en www.uitvaartzorgopmaat.nl