• TS

Informateur Ojik noemt groene progressieve coalitie kansrijk, maar wie wordt nummer vijf?

REGIO Informateur Bram van Ojik adviseert Provinciale Staten van Utrecht om een coalitie van GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie verder te verkennen. Onder de noemer van ‘groen progressief’. Volgens Van Ojik staan deze vijf partijen inhoudelijk het dichtst bij elkaar. Of het CDA wil aansluiten zal vandaag bekend worden.

door Kuun Jenniskens

GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie willen een coalitie met een groene, progressieve signatuur. Daarnaast is er bij deze partijen de wens een start te maken met een meer open bestuurscultuur (wars van te voren volledig dichtgetimmerde afspraken, met oog voor wat partijen bindt, ongeacht of ze tot oppositie of tot coalitie behoren). Het vormen van een nieuwe coalitie tussen deze vier partijen acht de informateur kansrijk.

Maar wie sluit daarbij aan om een meerderheid te krijgen? Dat zou CDA of VVD kunnen zijn. De vier partijen willen liever geen zes partijen coalitie. Daarom willen zij eerst de mogelijkheden met het CDA verkennen. Het CDA heeft echter aangegeven graag met de VVD in een coalitie te willen. Volgens Van Ojik zal er dus specifiek moeten worden onderzocht onder welke voorwaarden het CDA bereid is mee te doen.

BAL LIGT BIJ CDA Het CDA gaf donderdagavond aan vraagtekens te hebben of een coalitie met deze vijf partijen een werkelijke afspiegeling is van de verkiezingsuitslag. VVD en Forum, die 2 en 3 werden op 20 maart, doen niet mee in deze coalitie. Het CDA laat voor het weekend weten of zij op dit verzoek ingaat.

Mocht het CDA niet willen, dan volgt volgende week een gesprek met alle fractievoorzitters - nog steeds onder begeleiding van Van Ojik. De informatiefase lijkt dus voorlopig nog niet afgerond.