IJssalon

Wat? Een ijssalon? Wij, in Bunoik? Jazeker' in de Dorpsstraat. Vergis je niet in Bunnik, het bruist, en niet alleen van de bruistabletten tegen moeilijke voeten.

Mensen doen er wel eens wat denigrerend over, alleen al door het woord Bunnik een beetje, ja, hoe zeg ik dat, laatdunkend uit te spreken, alsof ze punnik zeggen. Bunnik, het klinkt dan als: Oh my God, Bunnik, of all places, wat moet je daar in vredesnaam? Bunnik, ik zou er nog niet dood gevonden willen worden. Tegen die mensen zeg ik: Wij krijgen een ijssalon. Dan zeggen zij natuurlijk: "Salon, salon, haha, 17 vierkante meter, dat noem jij een salon! Man, het gemiddelde invalidentoilet is 2 keer zo groot.

So what! Al was onze ijssalon zo groot dat er net een hoorntje met 3 bolletjes in paste, wat maakt het uit? Ik ken iemand met een hondentrimsalon die helemaal geen salon heeft. Die trimt gewoon buiten. Ik ken een kapper die heeft weliswaar een salon, maar geen klanten, die passen er gewoon niet in. Die knipt de hele dag luchthaar. Dus wees blij dat er überhaupt een salon is. Jij kan binnenkort, terwijl de fragola en de pistache langs je arm lopen, op je teenslippers cool flipflopbflaneren door het centrum van Bunnik, in de zon, want die schijnt hier veel vaker dan elders. Let jij maar eens op.

Het moet afgelopen zijn met dat neergekijk op Bunnik. Wij krijgen 300, ik herhaal 300 zonnepanelen op woonzorgcentrum Bunninchem, onder het motto: Voor duurzaam leven ben je nooit te oud. De stroom gaat naar de bewoners. Dus als de zon flink schijnt moeten ze alle airco's op vol vermogen zetten om het op te krijgen. IJssalon, doe daar je voordeel mee. Rol een haspeltje uit naar Bunninchem, want bij veel zon en veel stroom gaat de omzet uiteraard enorm omhoog.

Bunnik is een volwassen gemeente met een hoogwaardige infrastructuur en hoogwaardige plaagdieren. Zelfs hier, in this very street, is preventieve eikenprocessierupsbehandeling toegepast. En als ik zeg hoogwaardig dan geldt dat voor de gehele gemeente. In Werkhoven komt een veerwip op 't Hennetje. Zo, nou jij weer. Dan zijn ze uitgeluld, de punnikzeggers. We luisteren samen naar de merels, de mussen en de klok van de Barbarakerk die het Angelus klept in de verte.

Oh, Bunnik, zeggen ze dan zacht, ik zou er heel graag willen wonen. Zon, ijssalon, duurzaam, geen eikenprocessierups, een veerwip… Binnen of buiten de rode contouren? Vraag ik dan, of in Odijk West, of op Rhijnhaeghe? Het maakt me niet uit, zeggen ze dan, desnoods in een boomhut, als het maar in de buurt van die ijssalon is.

Vincent Bijlo