• OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het verhaal uit eerste hand

Van der Toorn (80) vertelt op school over de oorlog

Van der Toorn was zes jaar oud en woonde in Dordrecht toen de oorlog uitbrak. Na de oorlog werd er weinig over gesproken. "Als kind had ik al die narigheid meegemaakt en daarna werd er niet over gepraat. Dan kwam het te dichtbij. Inmiddels heb ik tien kleinkinderen die vragen gaan stellen over die tijd. Dat was de reden om het toch maar eens allemaal op te schrijven. Het was niet heel zwaar of moeilijk. Ik ben teruggegaan naar die plekken van toen en het verhaal stroomde eruit."

In de klas las Van der Toorn het eerste hoofdstuk voor en vertelde ze onder anderen hoe ze met haar ouders en broertjes te voet moest vluchten naar haar grootouders in de Alblasserwaard en hoe haar vader tabak verbouwde in de tuin. Ze schreef in haar boek over dagelijkse gebeurtenissen zoals naar school gaan, maar ook over onderduiken en de hongerwinter. De verhalen in het boekje worden geïllustreerd met originele zwart-wit foto's. "Ik kan me nog heel goed herinneren dat de Duitsers kwamen zoeken naar mijn vader. Als kinderen wisten wij dat hij onder de vloer verstopt zat, dat was ontzettend angstig natuurlijk."

Mevrouw Van der Toorn, die inmiddels jaren in Houten woont, schreef het boekje voor kinderen vanaf tien jaar. Zij wil graag dat veel jeugdigen het lezen en zo meer leren over de oorlog. Ook het bestuur van de gemeente Houten vindt het belangrijk dat kinderen leren over de Tweede Wereldoorlog. In het kader van 70 jaar bevrijding hebben burgemeester en wethouders besloten dat alle basisscholen in Houten een exemplaar van het boekje ontvangen voor in hun bibliotheek. Het boek 'Tabak in de tuin, mijn jeugd in de oorlog' is te koop bij Van der Toorn, via jvdts@tiscali.nl, voor 12,50 euro. (AC)