• Multiple Voice zong tijdens de stille tocht

  Agnes Corbeij
 • Bij de herdenking op Fort Rijnauwen waren ook veel kinderen en jongeren aanwezig onder de nabestaanden en belangstellenden.

  Agnes Corbeij
 • Veel mensen kwamen naar de herdenking

  Agnes Corbeij
 • Er werden veel kransen en bloemen gelegd

  Agnes Corbeij

Herdenking blijft trekken

BUNNIK De dodenherdenking op Fort Rijnauwen werd wederom zeer druk bezocht. Ook van de nabestaanden kwamen grote groepen mensen bloemen leggen. Ook dit jaar viel het hoge aantal jongeren op dat de herdenking bij kwam wonen.

Agnes Corbeij

Op Fort Rijnauwen werden in de Tweede Wereldoorlog vijftig jonge mannen - verzetsstrijders uit Nederland en België - omgebracht. Bij de herdenking waren naast de honderden belangstellenden aanwezig: vertegenwoordigers van de Belgische ambassade, de provincie Utrecht, de gemeente Bunnik en nabestaanden van de slachtoffers.

VERSTILLEND Burgemeester Ostendorp benadrukte in zijn toespraak nog eens dat deze mannen gestorven zijn voor onze vrijheid. Hij noemde het monument op het fort een 'verstillende plek'. "Het jaarthema is 'Geef de Vrijheid door'. Laten we dat doen. Laten we denken aan hen die hier zijn gevallen en aan die miljoenen anderen ter wereld die dat deden. "

Ostendorp ging ook in op de discussie over het nut van herdenken, die dit jaar weer kort oplaaide. "Ik ben blij dat er een grote meerderheid is deze herdenkingen op grote waarde schat. Morgen vieren we de vrijheid. Vuur heeft lucht nodig. Laten we die vrijheid ademen, ervan spreken en koesteren. Laten we onszelf als vreedzaam wapen inzetten op 5 mei. Geloof in elkaar en in een betere wereld, we dragen allemaal bij vanuit onze eigen identiteit en mogelijkheden."

KINDEREN Kinderen van de Camminghaschool legden een krans, deze school heeft een aantal jaar geleden het monument geadopteerd. Leerlingen onderhouden het monument en zijn altijd aanwezig bij de herdenking. Ook in de klas wordt uiteraard aandacht aan het onderwerp besteed. Ook leerlingen van de Barbaraschool waren aanwezig, om samen met Janneke Schermers, voorzitter van de stichting herdenkingsmonument Fort Rijnauwen, een krans te leggen.

Constantia speelde muziek en vanuit de bossages werd de taptoe geblazen. Twee minuten stilte op het Fort Rijnauwen is altijd indrukwekkend. Vele nabestaanden waren in gedachten bij hun geliefden, hun voorouders, die in de Tweede Wereldoorlog omgebracht werden, op het fort of elders. Maar ook uit andere delen van de wereld werden oorlogsslachtoffers herdacht.

SYRIË Afeef uit Bunnik legde een krans namens Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik. Hij woont sinds een jaar in Bunnik, komt uit Syrië. Hij maakte voor het eerst de Nederlandse herdenking mee. "Het is mooi. Mooi om mee te maken." Afeef dacht aan de mensen die hij verloren heeft, niet lang geleden. "Ik dacht aan vrienden uit Syrië. Ja, dit is een emotioneel moment, natuurlijk."

Veel jongeren kwamen ook, studenten van de Uithof, scholieren uit Bunnik, maar ook van verder. Ashwin en Sabine (beiden 16) komen uit Werkhoven. Ashwin zijn moeder en zus spelen bij Constantia, net als de vader en broer van Sabine. Ashwin: "We zijn met hun meegekomen voor de muziek, maar ook om te herdenken. Het is een prachtige plek."