• Er werden veel kransen en bloemen gelegd

    Agnes Corbeij

Herdenken voor vrijheid

BUNNIK Zoals elk jaar worden op 4 mei de mensen herdacht die hun leven gaven voor vrede en veiligheid. In de Tweede Wereldoorlog, maar ook daarvoor en daarna. In Bunnik gebeurt dit op het Fort bij Rijnauwen, de plek waar tijdens WOII ruim 50 Belgische en Nederlandse verzetsstrijders omgebracht werden.

Agnes Corbeij

Fort bij Rijnauwen is bij de meeste Bunnikers bekend als een fort met bijzondere flora en fauna en een prachtige plek. Vaak lijkt vergeten dat het fort ooit werd gebouwd als vechtmachine en dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim vijftig mensen werden gefusilleerd, op de plek waar vandaag de dag het monument staat. Stichting Herdenkingsmonument Fort Rhijnauwen draagt zorg voor het monument en de herdenking op 4 mei. Iedereen is welkom.

Nabestaanden en geïnteresseerden verzamelen zich vanaf 19.00 uur bij het poortgebouw van de Stayokay, Rhijnauwenselaan 14, Bunnik. Om 19.25 start de stille tocht naar het Terreplein van het fort. Om 19.50 heet de voorzitter van de stichting - Janneke Schermers- iedereen welkom, gevolgd door de herdenkingsrede van burgemeester Hans Martijn Ostendorp. De namen van de gefusilleerden - van wie elk jaar nabestaanden aanwezig zijn - worden voorgelezen.

Precies om 20.00 uur is er twee minuten stilte. In combinatie met het signaal Geeft Acht en Signaal Last Post en de fluitende vogels op de achtergrond, is dat altijd weer een indrukwekkend moment. Na de stilte worden de vlaggen gehesen, volksliederen gespeeld en kransen en bloemen gelegd. De herdenking eindigt met een defilé langs het monument.

Voor informatie over de herdenking kunt u terecht bij Janneke Schermers op: 030-6571350.