• Deze esdoorns worden binnenkort door de gemeente gekapt

    Kuun Jenniskens

Gemeente gaat bomen kappen bij Nicolaaskerk

ODIJK Wanneer precies, dat kan een woordvoerder van de gemeente niet zeggen, maar dat de 11 esdoorns bij de kerk binnenkort gekapt worden is zeker.

Kuun Jenniskens  

Het begon met de storm van 18 januari van dit jaar. Toen waaiden voor de kerk aan de Sint Nicolaaslaan in Odijk twee bomen om. Eén boom kwam zelfs noodlottig terecht op een auto. Twee bomen die nog wel stonden, waren zo zwaar beschadigd dat ze daarna gekapt moesten worden.

Vervolgens heeft de gemeente de stabiliteit van de andere esdoorns onderzocht. Hieruit blijkt dat de bomen niet stabiel zijn. Bij een storm vanaf windkracht 7 kunnen ze al omvallen. Daarom is besloten om uit veiligheidsoverwegingen alle elf de bomen op deze plek te kappen, omdat ze allemaal even oud zijn en in dezelfde conditie verkeren.

De gemeente is van plan nieuwe grote bomen terug te planten. Er is ruimte voor zes tot acht bomen, want de nieuwe bomen worden zo aangeplant dat ze kunnen uitgroeien tot een grote boom. De nieuwe bomen worden geplant in het eerstvolgende plantseizoen.