• Freek Broekman stopt na zo'n 50 jaar met zijn werk als groenteboer.

    Agnes Corbeij

Freek Broekman gaat met pensioen

BUNNIK Freek Broekman, groenteboer in Bunnik, stopt per 1 december met zijn zaak. In maart werd hij 65 en hij gaat genieten van zijn pensioen. Dat zal best even wennen zijn voor de klanten. Maar ook zeker voor Freek zelf, die sinds zijn 14e jaar in de winkel staat en al dertig jaar niet echt op vakantie is geweest.

Agnes Corbeij

Freek werd geboren in Utrecht, waar zijn vader groenteboer was en voorzitter was van de Katholieke Groenten Handelsbond. "Dat was altijd reuze gezellig. Ik weet nog wel dat er elk jaar een gezamenlijk ontbijt werd georganiseerd, voorafgegaan door de mis in de Augustinuskerk."

BERT Bij die bond leerde Freek Bert kennen, met wie hij later decennialang de zaak runde. "Mijn vader nam een zaak over van een vriend van hem, die was over de tachtig. Bert werkte toen in die zaak en dat bleef hij na de overname doen." Toen zijn vader stopte, nam Freek het over, met zijn oudste zus en Bert. "Mijn zus is er uit gestapt, samen met Bert heb ik tot drie jaar geleden gewerkt. Toen ging hij met pensioen."

In de hoogtijdagen had Freek zijn vader drie winkels. "Een in Ondiep, een op de Amsterdamsestraatweg en een in Overvecht. Alleen die laatste bleef op den duur over. Daar heb ik dertig jaar gestaan." Toen er nieuwbouw werd gepleegd in Overvecht, werd de investering te hoog. "We zijn rond gaan vragen bij collega's en zo kwamen we in 2006 hier terecht."

PUBLIEK Dat was wel even wennen, van Overvecht naar Bunnik. "Ja, dat duurde wel even. Maar toen ik eenmaal gewend was, vond ik het heerlijk. Hier loopt heel ander publiek natuurlijk. Meer te besteden, dus we konden een ruimer assortiment aanbieden. Ik heb hier elf jaar lang met veel plezier gewerkt. Mensen vroegen ook geregeld om iets aparts, dat kon ik dan de volgende ochtend speciaal voor hen vers meenemen bij de grossier."

LEEGVERKOOP Op 28, 29 en 30 november houdt Freek leegverkoop. "De weken ervoor heb ik gewoon vol assortiment, maar die laatste week verkoop ik wat ik nog heb. Anders blijf ik ermee zitten." Freek woont al 37 jaar in Maarssen, is al 43 jaar getrouwd.

Freek weet wel wat hij met zijn tijd gaat doen. "Eerst ga ik heel goed uitrusten. Daarna ga ik met mijn vrouw en een aantal vrienden drie weken naar Portugal. In januari trouwt onze dochter, dus daar ga ik ook volop van genieten. Thuis wil ik de tuin nog aanpakken. Dan zien we wel weer."

Een langer verhaal over Freek staat deze week in de papieren versie van de krant en in de ePaper.