• Indrukwekkende toegangspoort van Fort Rhijnauwen

    Agnes Corbeij
  • Fort bij Rijnauwen is in beweging

    Agnes Corbeij
  • De vernieuwde toegangsbrug

    Agnes Corbeij

Fort bij Rijnauwen wordt opgeknapt

BUNNIK Het Fort bij Rijnauwen wordt aangepakt. De brug is vernieuwd en de toiletten zijn gerenoveerd. Om ook andere zaken te verbeteren op het fort, zoekt beheerder Staatsbosbeheer naar financiële middelen. Maar voor activiteiten is er altijd het spanningsveld tussen recreatie en natuur.

Agnes Corbeij

Op 4 mei wordt de jaarlijkse herdenking weer gehouden op het fort. Dan staan we stil bij wat er 71 jaar geleden op deze plek gebeurde. In dit artikel kijken we naar het heden. Voor Fort bij Rijnauwen heeft Staatsbosbeheer een lange verlanglijst aan verbeteringen, om de verouderde ruimten en gebouwen aan te pakken. Boswachter Tineke Harlaar: "We krijgen subsidie, maar dat is niet genoeg om alles aan te pakken."

 

KRACHT Fort bij Rijnauwen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tineke: "Elk fort heeft zijn eigen functie. Dat is de kracht van de Waterlinie. Bij andere forten kun je naar een museum, kamperen, in de sauna of wijn drinken. Fort bij Rijnauwen is bijzonder om zijn waardevolle natuur."

Bij veel forten zijn door de decennia heen allerlei aanpassingen gedaan om het fort geschikt te maken voor gebruik. Bij Fort bij Rijnauwen niet. Tineke: "Juist daarin is dit fort bijzonder. Decennialang was het fort gesloten. Daardoor is nog heel goed te zien hoe het er in de tijd van de wereldoorlogen bij lag en is de natuurwaarde erg hoog."

 

WERKZAAMHEDEN Op dit moment wordt gewerkt aan het verbeteren van de voorzieningen. Eind vorig jaar werd begonnen met het aanpakken van de toiletten. "Daarbij stuitten we al op de eerste tegenvaller, een lek in het dak. Dat betekende dat alle grond - zo'n drie meter - van het dak af gehaald moest worden." Ook werd de toegangsbrug vervangen. "Deze was echt aan vervanging toe." Het Kruithuis, dat gebruikt wordt als startpunt van excursies, kreeg een opfrisbeurt.

Volgende maand wordt gestart met het voegen en schilderen van een aantal gebouwen. "We zoeken samen met vrijwilligers, vrienden, ondernemers en overheden naar kansen voor verbetering en meer beleving van het fort. Maar het is een illusie om te denken dat we daarmee alles kunnen bekostigen wat er moet gebeuren. Er zal toch echt meer geld bij moeten vanuit het Rijk of de gemeenschap. Tot die tijd moeten we prioriteiten stellen."

 

Een langer achtergrondartikel leest u volgende week in de papieren versie van 't Groentje.