• (Een foto van een willekeurige berg zand, geen verband houdend met deze zaak)

    Kuun Jenniskens

Firma Vink leverde ook vervuilde grond aan Vrumona

BUNNIK Tijdens de raadsvergadering van vanavond (13 december) maakte wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) bekend dat de firma Vink - die in het programma Zembla aan de kaak is gesteld vanwege het leveren van vervuilde grond onder twee woonwijken in Barneveld - ook in Bunnik vervuild zand heeft geleverd. Namelijk aan frisdrankfabrikant Vrumona.

Kuun Jenniskens

Vink blijkt na nader onderzoek nog in negen andere gemeenten niet goed bemonsterd zand te hebben geleverd. De wethouder wist te vertellen dat het in Bunnik om ongeveer 10 kuub zand gaat, dat staat gelijk aan één vrachtwagen, die aan Vrumona is geleverd.

Eijbersen: ,,Hier zit waarschijnlijk styreen (een oplosmiddel voor polyesterhars, red.) in. Inmiddels hebben de Omgevingsdiensten onderzoek gedaan. Vrumona heeft laten weten dat het zand van Vink waarschijnlijk onder de verharding ligt. Het gaat dus niet om een situatie nabij woningen, of op openbare plekken waar mensen verblijven. Ook de GGD heeft meegedaan aan het onderzoek met de ODRU en geconstateerd dat er geen risico’s zijn voor de volksgezondheid.”

Op een vraag van Fred Schenk (Liberalen) of dit zand nabij het waterwingebied aanwezig is, zei wethouder Eijbersen dat dit niet het geval is, omdat dit zich aan de andere kant van de A12 bevindt.

De lijst van de 9 gemeenten wordt op 18 december bekend gemaakt. Dat geeft gemeenten de tijd om maatregelen te nemen. 

Het programma Zembla bracht dit onderwerp op 28 november onder de noemer 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'. Ook in Barneveld gaat het om de stof styreen.