Finale Bunnik over Bunnik mondt uit in festival

Ook al was het een lange zit, de middag begon om 14.00 uur en om 17.30 uur moest de prijsuitreiking nog beginnen, het publiek was enthousiast over het Bunnik over Bunnik festival. Er blijkt veel talent in de gemeente rond te lopen, op tal van gebieden, van jong tot oud. Ook vanuit woonzorgcentrum Bunninchem was een hele groep bewoners met de rolstoelbus aangekomen om te komen kijken.

Foto

De fotowedstrijd werd gewonnen door de welbekende Hugo de Jong uit Odijk. Zijn foto's worden ook regelmatig gepubliceerd in 't Groentje. Hij had meerdere fotoseries ingezonden, onder meer een onder de naam Het Krommerijnoeverproject. Jurylid Victor Lansink: "Er komen in deze serie heel veel interessante onderwerpen aan bod die de serie tot een levendig en boeiend geheel maken: we zien mensen zoals werklui en omwonenden, natuur, dieren, omgeving, allemaal in interactie met elkaar in een goede mix van informatieve reportage-fotografie en sfeervolle impressies van het landschap."

Film

In de categorie film won een hele groep mensen, met hun film onder de naam 4 op reis. Met de nieuwe Chris Zegers als presentator, wist de groep Bunnik op de kaart te zetten. Jurylid Machteld Smits: "De 7 makers van dit filmpje weten zelfs Odijk en omgeving te verkopen in de stromende regen. En ook al zijn niet alle bewegingen even strak, ze hebben van te voren goed nagedacht hoe ze dit gingen aanpakken."

Verhalen

In de categorie verhalen won Loes Teunissen met haar verhaal over de Bomen in Bunnik. Het verhaal geeft een beeldend historisch perspectief vanaf de jaren 70 tot nu. Jurylid Kuun Jenniskens, correspondent van deze krant: "Het verhaal is zowel wijs als genuanceerd, maar vertegenwoordigt ook een opinie. Over hoe verschillend een leefomgeving met bomen wordt gewaardeerd; de één maakt een feestje van het blad harken met de kleinkinderen, en de ander klaagt over overlast van pluisjes. Het neemt op respectvolle wijze mee dat niet alle mensen hetzelfde zijn. Dat de één bij bomenkap in de straat de vlag uithangt, en de ander zijn verdriet wegslikt."

Schilderen

Guusje van der Vorst (12) won in de categorie schilderijen met haar beeltenis van Het witte bruggetje. Yvonne Ploum, directeur van het Museum Oud Amelisweerd, was het jurylid n deze categorie. "Het is een beeldschoon, sfeervol schilderij dat erg goed geschilderd is. Het is geschilderd in brede verfstreken en dat moet je durven. In het schilderij gaan de rivier en de lucht gaan prachtig in elkaar over, lossen aan de horizon op in één geheel van verf. De verf, de materie vertelt hier meer nog dan de voorstelling het verhaal van de rivier en dat is bijzonder knap. Ga zo door." (AC)