• AN

Thema-avond'Voeding' bij Filmhuis Odijk

ODIJK Het Filmhuis Odijk biedt vrijdag 7 februari een thema-avond over Voeding. Kaarten à 7,50 euro verkrijgbaar bij Slijterij Barrique, Odijk; 't Frietmanneke Bunnik en bij Bakkerij Doeleman, Werkhoven. Reserveren van kaartjes is niet mogelijk. Als er plaats is, zijn er ook kaartjes aan de deur verkrijgbaar. Aanvang film: 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.

Onze zintuigen worden tijdens de filmavond verleid om kennis te maken met duurzame voeding van het verleden en de toekomst, overgoten met een Japans filmdrama. De bezoeker krijgt de gelegenheid om erover te horen, te zien, te ruiken en te proeven.

Het thema-onderdeel 'duurzame voeding van de toekomst' wordt ingeleid door Folkert de Jong. Hij vertelt niet alleen over zijn eigen bedrijf in Werkhoven, maar biedt eveneens een kijkje in de bereiding van een smakelijk krekelhapje als nieuwe voedselbron. En natuurlijk mag het publiek dit ook proeven.

Na de pauze wordt de film vertoond die gebaseerd is op het boek AN geschreven door een geliefd Japanse schrijver en geacteerd door een bijzondere cast waardoor er een mooie film is ontstaan. AN is geen vrouwennaam, maar de Japanse zoete rodebonenpasta tussen twee pannenkoekjes die al eeuwenlang op elkaar gelegd worden en die het publiek ook mag proeven.

Inhoud van de film:

In een piepklein zaakje zien we een stille, ietwat chagrijnige Sentaro die zonder al te veel plezier 'dorayaki' aan het bakken is. Deze kleine Japanse pannenkoekjes zijn razend populair. Het zaakje wordt slechts door enkele bezoekers bezocht waaronder een aantal scholieren die Sentaro maar wat vaak op de zenuwen werken, op één scholier na: Wakana. Na een lange dag keren beiden terug naar een leeg huis, waar de eenzaamheid bij beiden van hen af lijkt te springen. Terwijl Sentaro troost zoekt in flessen bier en sake zoekt Wakana troost en gezelschap bij haar kanari, terwijl ze wacht op haar altijd afwezige moeder.

De zaak loopt niet zo goed tot daar ineens een oud dametje, Tokue, verschijnt.

Zij probeert, aanvankelijk zonder succes, in het restaurantje te gaan werken. Maar als Sentaro haar recept van 'AN' proeft, geeft hij haar een kans. Het levert veel enthousiasme bij de bezoekers op waardoor de zaak floreert.

Zo snel als het succes echter is gekomen is het ook weer verdwenen wanneer Tokue's geheim achter haar vreemde handen bekend wordt. De mensen blijven weg en de doroyaki's stapelen zich op… De vrouw verdwijnt en laat slechts een brief achter waarin ze vertelt dat het beter is om te gaan. Sentaro en Wakana laten het hier echter niet bij zitten en zoeken Tokue op waar hen een emotionele ontmoeting staat te wachten die ze in de weken daarna voorgoed zal veranderen…

De film komt misschien wat langzaam op gang, maar vanaf het begin af aan voel je gewoon dat er meer achter deze personages zit dan je op het eerste gezicht kan zien. Daarom kijk je door; want hoe gaat het met deze enigszins gebroken en eenzame mensen? Wat hebben ze meegemaakt? Worden ze ooit gelukkig?

Het is een mooi verhaal over je plek vinden in het leven en je niet laten tegenhouden door tegenslagen of imperfecte situaties.

De regisseur heeft daarnaast veel ruimte en aandacht voor de natuur weten te verweven met deze film.

Acteurs: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida, Miki Mizuno

Regisseur: Naomi Kawase