• Mevrouw Melief-Schipper werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

    Margriet Hunse

Feest bij Zonnebloem

De gasten werden welkom geheten door een troubadour. Later voegden ook de voorzitter van de regio Rijn en Heuvel Marijke van Munster, loco-burgemeester Jorrit Eijbersen, wethouder Erica Spil en nog een aantal genodigden zich bij het feestgezelschap. Er was muziek, er waren toespraken en als grote verrassing werden er 4 onderscheidingen uitgereikt.

OPRICHTERS Ineke van de Linden, vrijwilliger bij de Zonnebloem, was een van de oprichters in 1978 en de eerste voorzitter. ,,Samen met mevrouw Van der Velde, mevrouw Heijman en mevrouw Mocking en begeleiding door het landelijk bureau in Breda, zijn we begonnen. We gingen huis aan huis voor het werven van donateurs. Ze waren in Breda verbaasd hoeveel donateurs we in korte tijd kregen!" In de eerste jaren legden de Zonnebloemvrijwilligers vooral bezoeken aan huis af. Er werden ook dagjes uit georganiseerd. ,,We konden dan de boot van de Zonnebloem gebruiken, maar daar was in die tijd helemaal niks aanwezig. Het was een enorm gesjouw om al het eten en drinken voor de dag aan boord te krijgen." Al gauw kwam er versterking van onder anderen Gerda Schippers, Noldy Jongerius en een paar mannen. Met de ziekendag kreeg iedereen een bloemstukje. Die stonden de vrijwilligers dan bij Ineke in de woonkamer te maken. Ook de corsages en tafeldecoraties voor het 40-jarig jubileum waren door Ineke gemaakt.

BESTUUR Lida van Oostrom, nu vrijwilliger, is ook lang voorzitter geweest. Na 9 jaar mocht ze echt niet verder van het landelijk bestuur, en even leek de Zonnebloem in Odijk op het punt van omvallen te staan. Gelukkig meldde zich een nieuw bestuur, onder voorzitterschap van Bert Staal. Lida: ,,Dit bestuur pakt het zakelijker aan en dat is te merken aan bijvoorbeeld de uitstapjes. Met de inkomsten van sponsoring die de penningmeester bij elkaar krijgt, is het budget groter geworden en zijn er meer mogelijkheden."

DEELNEMER Mevrouw An Vrancken is al 20 jaar deelnemer bij de Zonnebloem. ,,Ik ben gegaan toen mijn man overleed. Ik was import uit Utrecht, en ik wilde graag wat meer contacten in het dorp krijgen." Mevrouw Vrancken praat met plezier over de activiteiten van de Zonnebloem en kent iedereen. Ze gaat graag naar de koffieochtenden, maar geniet ook van lezingen en uitstapjes. Het bezoek aan de kaasboerderij in Maarssen en de veiling in Broek op Langedijk waren hoogtepunten, net als de lezing over vogelgeluiden in de muziek. Ook onderwerpen als reanimatie en een verhaal door de apotheker vond ze interessant.

KOFFIEOCHTENDEN De Zonnebloem in Odijk telt ongeveer 125 deelnemers en 25 vrijwilligers. De koffieochtenden worden bezocht door 40-50 mensen, maar er vinden veel bezoeken thuis plaats. Het is de bedoeling dat er meer 1 op 1 uitjes gaan plaatsvinden, zoals onlangs het bezoek aan het Spoorwegmuseum. Op het moment wordt er geïnventariseerd wie er mee wil naar Soldaat van Oranje.

ONDERSCHEIDEN Niet alleen voor de deelnemers brengt de Zonnebloem gezelschap en plezier, maar ook voor de vrijwilligers. Het is een fijne groep mensen waar je heel veel mee deelt, vinden Ineke en Lida. Zelf vinden vrijwilligers hun inbreng vanzelfsprekend, maar zo nu en dan worden mensen op een speciale manier bedankt. Zaterdag kregen 3 mensen de Zilveren speld van de Zonnebloem opgespeld. Hannie Boersma, Marga Verrips en ook Ineke van de Linden werden in het zonnetje gezet omdat ze al jaren zeer actief zijn bij de Zonnebloem in Odijk. Ze bezoeken mensen thuis, regelen uitstapjes en koffieochtenden, en staan altijd klaar met goede ideeën en een helpende hand. Als kers op de taart was er voor Ina Melief-Schipper een koninklijke onderscheiding. Voor haar werk voor verschillende organisaties, waaronder de Zonnebloem, werd ze benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het organiseren van het 40-jarige jubileum was haar laatste activiteit voor de Zonnebloem Odijk.