• Excursie Kasteel Loenersloot

Excursie Historische Kring Tussen Rijn en Lek

REGIO Op zaterdag 27 mei organiseert de Historische Kring Tussen Rijn en Lek een excursie naar Kasteel Loenersloot. Een kasteel en voormalige ridderhofstad, gelegen aan de westelijke oever van de Angstel.

Het kasteel stamt uit de 12e eeuw, is sinds mie 2013 voor bezoekers geopend. Het werd 750 jaar particulier bewoond. Ooit woonde in het kasteel een roofridder, Splinter van Loenersloot. Het kasteel is in 2012 en 2013 grondig gerestaureerd. Een heel grote verbouwing was van 1773 tot 1775, toen het werd verbouwd tot een zomerverblijf. Veel uit die tijd is behouden gebleven! U waant zich nu dan ook in een buitenhuis uit die tijd, met behoud van het specifieke van een middeleeuws kasteel met alles wat daar bij hoort: gracht, stokoude toren, kloostermoppen, oprijlaan, enzovoorts. Al met al een schitterend gerestaureerd kasteel! De laatste bewoonster, de barones die er bijna 50 jaar woonde, lijkt toevallig net niet aanwezig in de volledig ingerichte ruimten.

Belangstellenden worden om 11.30 uur verwacht bij de toegang naar het kasteel. U moet op eigen gelegenheid naar Loenersloot. De rondleiding vertrekt vanaf het bankje/fietsenrek op de oprijlaan van het kasteel. Bezoekers met de auto worden verzocht te parkeren op de daarvoor ingerichte parkeerplaats. Deze ligt circa 10 minuten lopen van het kasteel en is met borden aangegeven. Het kasteel ligt aan de Rijsksstraatweg 211 in Loenersloot.

Voor wie het leuk vindt is er de mogelijkheid om na de kasteelrondleiding, vanaf 13.30 uur, deel te nemen aan de rondleiding door het park. Dat is kosteloos. Er is op het kasteel en in het park geen horecagelegenheid. U moet zich voor deze excursie wel aanmelden van tevoren. Men leidt rond in groepen van 10 personen. U kunt zich aanmelden bij Ellie Oude Heuvel per e-mail: ellieoudeheuvel1@gmail.com. Tussen Rijn en Lek vraagt van de deelnemers een eigen bijdrage van € 5,- per persoon. U wordt verzocht dit bedrag op 27 aan bestuurslid Ellie Oude Heuvel te betalen. Liefst met gepast geld!