• fotovannoort

Event Duurzaam ondernemen

HOUTEN Op 3 oktober was er het event !MPACT Kromme Rijnstreek over duurzaam ondernemen in de regio Kromme Rijnstreek. De organisatoren waren regionale ondernemersverenigingen en de gemeentes Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede samen met Rabobank Rijn en Heuvelrug.

door Karin Tim-Mijland

Na het welkomstwoord in Theater aan de Slinger door dagvoorzitter Paul de Waal van BOVAG, gaf meteorologe Helga van Leur een presentatie over klimaatverandering. Van Leur: ,,Steeds meer warmterecords worden gebroken, meer dan kouderecords". De afgelopen zomer steeds werd vergeleken met die van 1976, maar het verschil is dat het op steeds meer plekken in de wereld warmer is geworden. In de afgelopen 150 jaar is de CO2 in de atmosfeer significant toegenomen. Als CO2 stijgt, dan stijgt de temperatuur. Sinds 1950 nemen beide sneller toe. In Nederland wordt het warmer, natter (vooral in de winter), droger en extremer weer. "De urgentie is er absoluut, we moeten nu aan de slag". Door middel van duurzaam ondernemen en de oorzaak van de opwarming weg te halen. ,,Duurzaamheid is geen begrip, maar een mindset".

Aan het rondetafelgesprek namen de wethouders Hilde de Groot (Houten), Hans Marchal (Wijk bij Duurstede) en Erika Spil (Bunnik) deel. Daarnaast zaten de ondernemers Martijn Steenman van Albert Heijn, Sander de Schepper van Sempergreen en Henk Roest van Van der Sijs Techniek. Namens MVO Nederland was Michel Schuurman aanwezig. Zij reageerden onder andere op de stelling: 'Het wordt duurder om niet duurzaam te ondernemen'. Deze sprekers waren het hier mee eens. ,,Door duurzaam te ondernemen overleefden wij de crisis", zei een ondernemer.

PLATFORM Schuurman meldde dat er een landelijk platform futureproof community voor duurzame ondernemers is opgericht, onder meer om vraag en aanbod op het gebied van duurzaamheid bij elkaar te brengen. De meerderheid van de aanwezigen in de zaal vond dat er ook zo'n regionaal platform moet komen. Steven Enneman directeur bedrijven van Rabobank Rijn en Heuvelrug begon met de mededeling dat dit platform voor duurzaam ondernemen binnen de Kromme Rijnstreek er komt en dat de Rabobank dit ondersteunt. Dit bericht werd met applaus vanuit de zaal ontvangen. Hij vertelde over de huidige lineaire economie; daarbij worden van grondstoffen producten gemaakt en gebruikt, daarna ontstaat restafval. Terwijl in een circulaire economie een product zijn waarde behoudt omdat het gerecycled wordt en er zo weinig mogelijk wordt weggegooid. ,,De afvalstoffen voor de een kunnen de grondstoffen zijn voor de ander". Een advieskantoor gaat de mogelijkheden hiervoor in kaart brengen.

Karin Husmann manager duurzame energiesystemen bij Inventum sprak over de verduurzaming van woningen door het gebruik van warmtepompen voor verwarming en warm water.

Tijdens een film, gemaakt door Omroep Houten, kwamen projecten op het gebied van duurzaam ondernemen binnen de regio aan bod. De afsluitende vraag was: ,,Welke stap zet jij morgen voor jouw kind, neefje of nichtje zodat zij ook een duurzame toekomst hebben?"