• Wethouder Erika Spil (links) ontvangt het eerste exemplaar van de gids uit handen van Irene Okkerman (rechts). In het midden Piet Koning en Yvon Hoogendijk van het comité.

    Yvon Hoogendijk
  • Op zaterdag stelt fort bij Vechten het Reduit open voor publiek, zodat bezoekers het zelf kunnen gaan ontdekken. Er zijn vrijwilligers aanwezig om uitleg te geven.

    Yvon Hoogendijk

Open Monumentendag 2019, viert u met ons mee?

BUNNIK - Dit jaar is het thema voor de landelijke Open Monumentendag 'Plekken van plezier'. Het comité dat deze dag in Bunnik organiseert heeft, in overleg met een aantal monumentbeheerders, dit thema vertaald naar 'Viert u met ons mee?'. Op 14 en 15 september kunt u in en rondom een aantal kenmerkende monumenten in Bunnik, Odijk en Werkhoven op allerlei wijze de Open Monumentendagen vieren. Kom leren dansen, naar muziek luisteren, sterke verhalen horen, aan rondleidingen meedoen, torens beklimmen of de markt bezoeken!

door Yvon Hoogendijk, lid comité OMD Bunnik

HET DORPSPLEIN IN BUNNIK Op het dorpsplein wordt een historisch dorpsfeest georganiseerd. Het plein wordt omringd door vele monumenten zoals de Oude Dorpskerk, het oude Raadhuis en het Wapen van Bunnik. Het is voor deze gelegenheid omgetoverd in een plek van plezier. Bezoekers kunnen genieten van muziek en spel en maken kennis met historische ambachten die in vroegere tijden voor Bunnik heel belangrijk waren. We hebben een aantal bedrijven en vrijwilligers uit Bunnik en omgeving bereid gevonden om te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging op de boerderij, bij fruittelers, bakkers, imkers korfvlechters, kaasmakers en het vilten van wol.

Op het terras van het wapen van Bunnik en in de oude Dorpskerk treden de hele middag koren, orkesten en muziekensembles op. Ook BO!NK theater heeft voor deze gelegenheid speciale acts ingestudeerd waarmee zij het publiek vermaken.

U kunt genieten van de koren Cantecleer, De parels van de Kromme Rijn en het kinderkoor van de Muziekschool. Verder treden het saxofoonensemble Juice, het cello & pianoduo Roos & Zala, de klarinetleerlingen van Joost van Berkel, drumfanfare Victoria, Blaas Vaak en the Mama's and the Papa's op. Kortom, het belooft een historisch feest te worden!

RONDOM DE MEENT IN ODIJK De nieuwe eigenaren van Het Wapen van Odijk nodigen u graag zowel op zaterdag als op zondag uit en hebben een 'plezierig' programma voor u samengesteld. Jan Kleinpenning houdt een lezing over twaalf eeuwen Odijk. Hij heeft hier een boek over geschreven, dat u ter plekke kunt aanschaffen. Elly van Duin vertelt het hele weekend leuke verhalen over Odijk. Raymond van Uppelschoten vertoont een geluidloze film uit 1968 met dorpelingen uit Odijk. Kom kijken, misschien herkent u zichzelf!

Ook het Witte Kerkje is dit jaar op zaterdag en op zondagmiddag open voor het publiek. De geschiedenis van het kerkje wordt in snelle strofen verteld. Tussendoor zijn er korte muziekuitvoeringen en kunt u leren Barokdansen.

WERKHOVENSE MOLEN VERANDERT IN MOULIN ROUGE Korenmolen 'Rijn en Weert' neemt het thema dit jaar bijna letterlijk. Waar werd er meer plezier beleeft dan in dit cabarettheater in Parijs. Laat u verleiden en inspireren en bezoek de Moulin Rouge van Werkhoven.

Vergeet u tenslotte op zondag niet een bezoek te brengen aan de Watertoren. U krijgt een gratis rondleiding naar boven en u kunt het weekend feestelijk afsluiten met een heerlijke appel-notentaart of een simpele lunch.

Naast deze activiteiten hebben ook dit jaar weer vele monumenteigenaren hun deuren en poorten geopend voor bezoekers en geven gratis rondleidingen.

Het programma is terug te vinden in een gids, die te verkrijgen is bij de opengestelde monumenten, in restaurants, in verschillende winkels en op het gemeentehuis. Ook op www.openmonumentendag.nl/bunnik vindt u meer informatie.

Op donderdag 22 augustus nam de Bunnikse wethouder Erika Spil het eerste exemplaar van de gids 'Viert u met ons mee?' in ontvangst uit handen van Irene Okkerman. Zij is samen met Martijn van der Gun de nieuwe eigenaar van Het Wapen van Odijk, waar alle vrijwilligers en monumenteigenaren en -beheerders van de monumenten voor deze gelegenheid waren uitgenodigd.

De gids voert u tijdens de Open Monumentendag 2019 op zaterdag 14 en zondag 15 september langs de opengestelde monumenten en activiteiten.

VRIJWILLIGERS GEVRAAGD Al meer dan 25 jaar organiseert het comité van de Open Monumentendag gemeente Bunnik het Open Monumentenweekend. Een particulier initiatief, dat geheel draait op vrijwilligers en financieel mogelijk is met subsidie van gemeente en sponsoren. Alle monumenten zijn zonder kosten te bezoeken. Het comité verwelkomt nieuwe leden en vrijwilligers, meld je aan bij Piet Koning, 06-53 75 24 67, p.ckoning@freeler.nl.