• Prins Carlos sprak vol vuur over het belang van de korte keten.

    Marc van Woudenberg

Eerlijke prijs, eerlijk product

Operation Food Freedom

HOUTEN/REGIO De producten van lokale boeren moeten weer gegeten worden door de lokale bevolking. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs en de klant een eerlijk product. Dat is het doel van Operation Food Freedom, de operatie van Local2Local die vrijdag officieel van start ging.

De provincie heeft Local2Local de opdracht gegeven deze operatie op te starten. Gedeputeerde Pim van den Berg legde uit waarom. ,,Dit is nodig om het huidige voedselsysteem om te gooien én het draagt bij aan een gezonde lokale economie. Nabijheid is in de economie heel belangrijk. We hebben geconstateerd dat we te ver af komen te staan van producten, daarom is een regionaal voedselsysteem uitermate belangrijk, omdat het heel veel mensen bindt." Ook Prins Carlos de Bourbon de Parme vertelde vol vuur waarom hij zich al zo'n tien jaar voor deze missie inzet. ,,Vroeger moesten we duwen om dit thema op de agenda te krijgen, nu wordt er getrokken en komen mensen bij ons vragen wat we allemaal voor hen kunnen betekenen. Dat is echt een aanzienlijke verandering."

KORTE KETEN De missie van Operation Food Freedom is om binnen tien jaar 25 procent van al het geconsumeerde voedsel in Nederland te halen uit een korte, lokale voedselketen. De forten in het landschap zijn daarbij de link tussen de stad en het platteland. Mark Frederiks, initiatiefnemer: ,,De Utrechtse forten gaan die verbinding leggen. We gaan ervoor zorgen dat de stad Utrecht en de regio Utrecht zich weer verbindt aan zijn lokale boer. Met als gevolg dat wij samen het beste, het mooiste en meest betaalbare eten krijgen."

De ambities zijn groot. Mark Frederiks: ,,We willen de voedselindustrie radicaal veranderen. Waar de boer nu voor de wereldmarkt produceert, willen wij dat onze boer weer gewoon voor onszelf produceert, lokaal. Zo weten wij weer wat we eten en kan de boer een eerlijke prijs krijgen. Er stoppen elk jaar ontzettend veel boeren. Als we daar niks aan doen hebben we in Nederland over dertig jaar geen boeren meer en weet de consument niet wat hij in zijn mond stopt."

STUDENTEN De nieuwe generatie, de studenten van de Universiteit en Hogeschool van Utrecht, is al volop aan het bouwen aan Operation Food Freedom. Ook zij waren aanwezig vrijdag, net als de producenten van de producten en de forteigenaren en -beheerders. Na een uitgebreide lunch, uiteraard met lokale producten, werd in groepen gediscussieerd over bedreigingen en kansen rondom de missie van Operation Food Freedom. Nagedacht werd over de vragen: Welke vraag ligt er op het platteland? Welke vraag ligt er in de stad? Hoe kunnen de forten de verbindende rol spelen waardoor een antwoord komt op deze vragen? Alle antwoorden werden overhandigd aan Erik van Tooren, gebiedsmakelaar van de provincie Utrecht.

LOCAL2LOCAL Operation Food Freedom is nieuw, maar Local2Local werkt al jaren aan het versterken van de korte keten in de Kromme Rijnstreek. Duizenden mensen bestellen al lokale producten bij deze corporatie van boeren.