• Roelof de Wild is met recht een echte Sinterklaaskenner én -fan te noemen.

    Agnes Corbeij

Een échte fan

ODIJK In zijn huis staat het hele jaar door een groot heiligenbeeld van Sint Nicolaas naast de televisie, op tafel ligt een boek met de titel '1000 jaar Sinterklaas' en hij is bestuurslid van het Sint Nicolaasgenootschap Nederland. Roelof de Wild, sinds deze herfst woonachtig in Odijk, is met recht een echte fan én deskundige te noemen.

Agnes Corbeij

Roelof groeide op in Nieuwegein en werd protestants opgevoed. Het in beginsel katholieke Sinterklaasfeest werd altijd gevierd. "Ik genoot als kind al van het spel, dat generatie op generatie gevierd wordt. Met gedichten kon ik mijn ouders op de hak nemen en ook commentaar leveren op een politiek onderwerp. Het Sinterklaasfeest heeft namelijk iets met behagen én plagen. Als ik in Brabant was opgevoed, was ik wellicht een trouwe carnavalsvierder geweest."

REFORMATIE Maar nadrukkelijk de geschiedenis achter deze Sint Nicolaas interesseert Roelof erg. "Ik ben geboren op de dag van de Reformatie, 31 oktober, en gedoopt op 5 december. Dat kan geen toeval zijn." Roelof weet ontzettend veel over de geschiedenis rond het vieren van Sinterklaas. "De verering en viering van Sint Nicolaas gaat al eeuwen terug en is altijd aangepast aan de tijdsgeest."

ODIJK Toen Roelof de oproep in deze krant las met de vraag voor hulp rondom het Sinterklaasfeest, reageerde Roelof meteen. Hij woonde nog niet eens officieel in Odijk. "Ik hou van dit feest en wil helpen waar ik kan."

STOEL Roelof bood meteen aan dat de Sint gebruik zou kunnen maken van zijn Sinterklaasstoel. "Dat is niet zomaar een stoel, maar de stoel die bij de Publieke Omroep werd gebruikt voor het Sinterklaasfeest. De kans is groot dat Bram van der Vlugt er nog op heeft gezeten." Ook is Roelof als nieuw lid aangesloten bij het lokale Sinterklaascomité, die de intocht organiseert. Hij zit vol ideeën, voor de komende jaren.

De stoel is te bewonderen tijdens het grote Sinterklaasfeest in het dorpshuis van Odijk, op 26 november. Roelof zal er zelf ook zijn om de Sint in zijn nieuwe woonplaats te verwelkomen. En met zijn enthousiasme voor het feest kan Odijk de komende jaren vast rekenen op de komst van Sinterklaas.

Een groot verhaal over Roelof en zijn passie staat komende week in de papieren versie van deze krant en in de e-paper.