• Tonja en Mieke in de prachtige tuin van Samaya

    Kuun Jenniskens

Echtpaar neemt Werkhovens stiltecentrum Samaya over

Kuun Jenniskens

 

WERKHOVEN De zusters zeiden bij hun vertrek "Het gaat door". Mieke Tollenaar is blij dat met de komst van Tonja en Mickel Bos 'het' blijft bestaan. Met 'het' bedoelden de zusters: ruimte bieden aan zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Mieke Tollenaar kocht de voormalige priorij Gods Werkhof in 1998 (samen met Chiel Marckmann en wijlen Hans de Wit) van de hoogbejaarde zusters Augustinessen en startte er conferentiecentrum Samaya. Het concept van Samaya was in die tijd behoorlijk uniek: "Als particulier schooladviesbureau zochten wij een plek om schoolteams te begeleiden. Het klooster was hiervoor heel geschikt", legt Mieke uit. "Uiteindelijk hebben we iets neer kunnen zetten waarbij Samaya voor de gasten aanvoelt als een groot huis, en niet als een conferentie centrum. Dat wij toen al vegetarisch en biologisch eten gingen aanbieden was echt bijzonder."

 

Tot 2008 groeide Samaya goed door. Het bleek een goede plek voor trainingen en retraites voor particuliere groepen en het bedrijfsleven, waar steeds meer aandacht kwam voor persoonlijke ontwikkeling. Tot de economische crisis volgde. Die samenviel met de burnout van Mieke, die net haar man had verloren. Vervolgens zijn er twee directeuren aan de slag geweest die het niet hebben kunnen waarmaken. Een paar jaar geleden pakte Mieke de draad zelf weer op. Mieke: "Inmiddels draait Samaya weer in goed. Daarom konden Chiel en ik 1,5 jaar geleden besluiten om afscheid te nemen. Ik ben 65 jaar en kom in een nieuwe levensfase met een nieuwe man en kleinkinderen. Voor mij klopt het om Samaya los te laten."

Via een Nieuwsbrief aan relaties is vorig jaar gemeld dat Samaya een nieuwe eigenaar zocht. Dat zijn Tonja (42) en Mickel (45) Bos geworden, die bij de eerste gespreksronde als 7e waren geëindigd. Gesprekken met de eerste zes kandidaten leidden niet tot een geschikte opvolger. Mieke: "Tonja en Mickel waren bij ons het meest blijven hangen. Tonja konden we ons nog levendig voor de geest halen." Na een telefoontje in april van Mieke aan Tonja, volgden een aantal open gesprekken. Toen ook een klankbordgroep van klanten en medewerkers de klik ervaarde, was de keuze snel gemaakt.

PASSIE Tonja: "Mickel en ik delen enthousiasme en vullen elkaar qua talenten enorm aan. Ik ben meer van de zorg voor het personeel en ik word ook blij van boekhouden. Mickel is goed met in-en verkoop en alle bouwkundige aspecten." Beiden werkten ze in het glasbedrijf van de familie van Tonja van den Ingh, die in Bunnik aan de Achterdijk opgroeide. Tonja liet zich tien jaar geleden uitkopen. Het echtpaar ontmoette elkaar op de HTS in Utrecht, waar ze Bouwkunde studeerden. Tonja: "Mickel werkte tijdens zijn studie in de horeca en houdt van oude gebouwen. Voor hem voelt het alsof alle sprongen die hij in zijn leven maakte, bij Samaya samenkomen." Tonja voelde direct een enorm enthousiasme toen ze bij Samaya voet over de drempel zette: "Dit was het helemaal. Kijk, ik zie Mieke als een echte pionier. Zelf zit ik anders in elkaar, ik vind het juist leuk om iets wat goed loopt, te structureren. Ook het feit dat hier 34 medewerkers rondlopen, daar word ik blij van - terwijl dat andere mensen misschien afschrikt."

WONEN Het echtpaar gaat wonen in de beheerderswoning van Samaya. Tonja en Mickel hebben twee dochters van 18 en 19 jaar die op kamers wonen. Mickel blijft voorlopig drie dagen elders werken. Beiden volgden ze een traject tot innerlijk leiderschap en Tonja is momenteel bezig met een opleiding tot regressietherapeut. Tonja: "Het is belangrijk om te leven in evenwicht met jezelf, de ander, en de natuur om je heen. Je kunt zien dat wanneer mensen bepaalde bagage loslaten, ze schoner worden en gaan stralen." Zegt een stralende Tonja.

AANDACHT "In Samaya gebeurt alles met aandacht", merkt Tonja op. "Er wordt zelfs met liefde schoongemaakt. De koks bereiden heerlijke maaltijden voor de gasten en ook door de bijzondere boeketten voelen mensen zich welkom." Deze kwaliteiten van rust en aandacht geven aan details passen ook bij de nieuwe eigenaren.

DUURZAAM Op 5 augustus was de overdracht. Mieke blijft nog tot het einde van het jaar om de overgang naar de nieuwe directie soepel te laten verlopen.

Het echtpaar heeft een toekomstbeeld voor ogen. Tonja: "Maar dat gaan we niet snel in gang zetten. Eerst gaan we bij klanten luisteren wat zij echt belangrijk vinden. Wel willen we de geschakelde kamers in de oostvleugel verbouwen tot eenpersoonskamers met eigen badkamer. Ook is onze wens om het gebouw te verduurzamen. Door het enkelglas te vervangen en wellicht zonnepanelen te plaatsen."

Het echtpaar is ervan overtuigd dat Samaya levensvatbaar is.