• Proxima Terminale Zorg Hospice &Thuis biedt mensen in hun laatste levensfase hulp en ondersteuning. De vrijwilliger op de foto is Janneke van Rees. De patiënt is een actrice.

    Proxima Terminale Zorg

Echt iets betekenen

REGIO Vorige week was het de Week van de Palliatieve Zorg. 't Groentje sprak vrijwilligers die waken bij mensen die op sterven liggen, ter ondersteuning van de mantelzorger.

Agnes Corbeij

Proxima Terminale Zorg Hospice & Thuis biedt mensen in hun laatste levensfase hulp en ondersteuning. Dat gebeurt in het hospice in Nieuwegein of bij mensen thuis, in elf gemeenten in de provincie Utrecht. In de gemeente Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede zijn bij elkaar acht vrijwilligers actief. Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom.

Anneriet Zumbrink woont in Wijk bij Duurstede en is zo'n tien jaar vrijwilliger bij Proxima. "Vijf jaar daarvoor was mijn moeder overleden. In de laatste week was er ook bij haar een vrijwilliger die kwam waken. Dat was zo mooi, warm en heel hard nodig. Dat is me bijgebleven."

WAARDEVOL Ria Kolk woont in Houten. Zij werkt drie dagen in de week als teamleider in de psychiatrische zorg, en is daarnaast vrijwilliger bij Proxima. "Ik zag in 't Groentje dat een vrouw die ik al jaren kende, dit deed en vond dat zo mooi, dat ik met haar ben gaan praten. Sinds 4,5 jaar waak ik zelf ook."

Het werk is ontzettend waardevol, voor alle partijen. Ria: "Het brengt me heel veel. Je kunt zoveel betekenen voor de patiënt en de mantelzorger." Zo denkt Anneriet er ook over. "Het is heel bijzonder dat je als wildvreemde bij dat allerlaatste stukje van iemands leven kunt helpen. Dat je daarbij kunt zijn."

HULP De waker komt in de avond en blijft tot de volgende ochtend. Anneriet: "Ik blijf de hele nacht wakker. Dat hoeft niet altijd, soms kun je ook af en toe een dutje doen. Ik zorg ervoor dat de patiënt comfortabel ligt, ik leg de dekens terug als ze weg geschoven zijn, schud af en toe een kussen op. Ook help ik mensen naar het toilet, als ze dat nog kunnen. Of maak ik hun lippen nat, als ze niet meer kunnen drinken."

VRIJWILLIGERS Proxima is op zoek naar meer vrijwilligers. Dolinda van der Hulst, coördinator: "Hoe meer vrijwilligers, hoe meer we kunnen doen. We hebben evenwichtige mensen nodig. Ze moeten enige levenservaring hebben." De vrijwilligers krijgen twee volle dagen training, voordat ze gaan waken.

Het hele artikel, met uitgebreide interviews, staat komende week in de papieren versie en de Epaper van deze krant.