Documentaire 'Papa' over Bunniks gezin wint festival

Tijdens CampusDoc Festival vorige week zondag werden acht documentaires getoond van studenten van de School van Journalistiek. 'Papa' was een daarvan. De makers zijn Josselin Gordijn en Jet Verheijen. Zij deden interviews met de gezinsleden en liepen met een camera mee tijdens gewone en bijzondere momenten. Zondag werd de film voor het eerst getoond - in het Louis Hartlooper Complex - en kregen Josselin en Jet de prijs. Margreet, Renée en Jord waren daarbij aanwezig.

Huilen

Voor Margreet was het een emotionele dag. "Om ons 'verhaal' te zien was mooi, emotioneel, en dat op groot doek! Poeh. Bij veel vrienden en onbekenden kwam het heel hard binnen. Er werd gehuild en gelachen. Voor ons is het al zo 'gewoon', wat het natuurlijk niet is..."

Josselin en Jet werden overvallen door de prijs. "We waren overdonderd. De dag zelf was erg overweldigend, het was erg spannend om de film op groot scherm te laten zien aan alle mensen die ons dierbaar zijn. We kregen zoveel reacties! We hebben ontzettend genoten en vonden het een hele bijzondere dag."

Niet thuis

De jury zegt over Papa: "De film geeft een indringend beeld van een gezin waar het leven 180 graden gedraaid is door de ingrijpende ziekte van de vader, FTD. Het zijn heftige beelden als je ziet hoezeer dochter contact probeert te maken met haar vader, die niet meer thuis geeft. Prima keuze dat de makers het jongere broertje buiten schot laten."

Margreet is trots op de meiden die de documentaire gemaakt hebben en inmiddels goede vriendinnen van de familie zijn geworden. "We hebben natuurlijk dertien draaidagen gehad en er is zoveel materiaal. Dat moest allemaal tot 22 minuten film gereduceerd worden en dan moest het een lopend, begrijpend verhaal worden. Ik vond de documentaire mooi in balans, met mooie beelden, speciaal gecomponeerde muziek.... Ik ben heel erg trots."

Vimeo

Deze bijzondere film is te zien via https://vimeo.com/ondemand/cdff2015. De meiden doen hun best om de film in andere theaters en op festivals te kunnen tonen. Nieuws daarover is te lezen op Facebook: DeFamilieMantel. (AC)