• Bij de kringloopwinkel in Bunnik kregen de kinderen vorig jaar een rondleiding.

    Agnes Corbeij

Dit jaar ook naar bartiméus

BUNNIK/ODIJK/WERKHOVEN Voor de derde keer organiseren Femke Dotman en Monique van Wielink het project Betrokken Kinderen. Alle kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit de gemeente gaan op bezoek bij verschillende maatschappelijke organisaties. Doel van het project is om kinderen kennis te laten maken met mensen die ze normaal gesproken niet tegenkomen en daarmee maatschappelijk bewuster te maken.

Agnes Corbeij

De kinderen van de scholen uit Odijk en Werkhoven gaan op dinsdag 21 februari op pad, de kinderen uit Bunnik op donderdag 23 februari. Femke en Monique, beiden ouders uit Bunnik, willen kinderen graag kennis laten maken met mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen. Onder het mom van 'Jonge geleerd, oud gedaan', zullen ze zich dan later zelf ook eerder maatschappelijk inzetten, is de gedachte. Ook vooroordelen worden ontkracht. Monique: "De verbinding tussen verschillende groepen mensen is soms ver te zoeken en dat hopen wij hiermee iets te verbeteren."

ORGANISATIES Organisaties die bezocht worden zijn De Schans, sociëteit voor mensen met een lichamelijke beperking, woonzorgcentrum Bunninchem, Bartiméus, Vluchtelingenwerk-Samenspraak, de EHBO, de Moskee in Zeist-West, Handje Helpen, de kringloopwinkel in Bunnik en de Voedselbank Zeist.

Vorig jaar gingen de kinderen ook nog naar Samaya in Werkhoven, maar dat bleek logistiek onhandig. Femke: "Samaya ligt helaas net te ver van de andere plekken af om goed te combineren. Dat vinden we erg jammer, want het is een hele mooie plek. We hebben de yoga, die we daar deden vorig jaar, verplaatst naar de Kersentuin." Ook kwam Bartiméus erbij, in Zeist. "Die zit pal naast de Voedselbank, waar we ook komen, dus dat is goed te combineren."

BARTIMÉUS Bartiméus, de organisatie voor blinden en slechtzienden, stond al langer op het verlanglijstje van Femke en Monique. "Eerder lukte het niet, maar dit jaar hadden we een ander contactpersoon en is het wel gelukt. Daar zijn we erg blij mee." Bij Bartiméus gaan kinderen ervaren wat het is om niet goed te kunnen zien en maken ze kennis met leeftijdgenoten die bij Bartiméus op school zitten.

Monique: "We willen kinderen laten merken dat je ook met een beperking hele mooie dingen kunt doen. Iedereen heeft een beperking en we gaan de kinderen zich laten afvragen: 'Wat is de mijne?' Even een spiegel voorzetten dus." Bij Bunninchem helpen de kinderen bij het ontbijt, de lunch en ze doen spelletjes met de bewoners. Dat leverde vorig jaar mooie contacten op tussen kinderen en ouderen.

OVERZICHT Om de dag zelf soepel te laten verlopen, zijn Femke en Monique nog op zoek naar betrokken ouders, die het leuk vinden om gastvrouw te zijn en de kinderen te begeleiden. "Ouders die voorgaande jaren mee waren, vonden het erg leuk om mee te maken." Aanmelden kan via f.dotman@zonnet.nl .