• Er zit wel veel ruimte in zijn oldtimer, maar geen verwarming.

  Richard Thoolen
 • De wagen staat gepoetst en gesmeerd klaar op zijn oprit. De reis kan beginnen.

  Richard Thoolen
 • Met zijn oldtimer uit 1931 en een mini-caravan uit 1966 trekt Axel door Europa.

  Marry de Boer
 • De achterkant met het reservewiel ziet er ook origineel uit.

  Richard Thoolen
 • De trekhaak is afkomstig van een Seat Toledo uit 1999.

  Richard Thoolen
 • Axel heeft alles in gereedheid gebracht voor zijn bijzondere reis en staat klaar om te vertrekken.

  Richard Thoolen
 • Er zit slechts een 6-cilinder motor in waar je niet hard mee kunt rijden.

  Richard Thoolen
 • Axel heeft op een creatieve manier voor wat extra bagageruimte gezorgd.

  Richard Thoolen
 • Een andere favoriet van Axel is deze licht-blauwe slee.

  Richard Thoolen

De reis is de bestemming

Richard Thoolen

Axel de Maar had een droom: met een oldtimer door Europa trekken, avonturen beleven en bijzondere mensen ontmoeten. Na een lange voorbereiding staat hij klaar om zijn droom werkelijkheid te laten worden.

BUNNIK Axel liep al langer rond met het idee om er met een oldtimer op uit te gaan, maar de tijd leek er nog niet rijp voor. Er deden zich echter omstandigheden voor die Axel een boost gaven om zijn plan uit te gaan werken. Axel: ,,Ik ben nu 24 jaar aannemer in Bunnik en ben toe aan een creatievere invulling van mijn tijd. Ik voel dat mijn leeftijd een rol gaat spelen. Ik kan nu nog een keer vlammen en een avontuurlijke reis gaan maken. Ik heb gemerkt dat het leven betrekkelijk is toen een vriend van me, Machiel van der Sluijs, een slechte diagnose kreeg en binnen 10 weken kwam te overlijden. Mijn zoon Dirk van 19 gaat studeren en wonen in Amsterdam. Dat geeft mij meer vrijheid. Ik wil mijn reis nu gaan maken, en niet meer uitstellen."


AUTO Axel ging op zoek naar een oldtimer en vond een geschikte wagen op eBay. Axel: ,,Mijn keuze viel op een Dodge Brothers Six Sedan uit 1931 die in de buurt van New York door een handelaar te koop werd aangeboden. Ik heb hem telefonisch, in vertrouwen gekocht. De auto werd verscheept naar Nederland waar ik hem in augustus 2018 in ontvangst mocht nemen. Fantastisch: hij was veel gaver dan ik had durven hopen. Ik verwachtte wat gaatjes, maar trof deze niet aan."


AANPASSEN De auto verkeerde in de originele staat. Er moest wel het een en ander aan gedaan worden om te voldoen aan hedendaagse eisen. Axel: ,,Ik heb de auto helemaal uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Waarschijnlijk is er veel offroad meegereden want ik heb wel 7 kilo zand verwijderd. Ik heb onderdelen uit Amerika en Engeland laten overkomen. Ik heb een imperiaal gemaakt met doppen van een wasmachine, er spiegels opgezet van een oude motorfiets, een 12-Volt accu en verlichtingssysteem aangebracht, de remschoenen opnieuw laten bekleden, richtingaanwijzers en een ruitenwisser bevestigd en een trekhaak aangebracht."


KEURING Nadat alle aanpassingen gedaan waren bood Axel de wagen ter keuring aan bij de RDW waar hij ook een kenteken aanvroeg. De RDW keurde de wagen goed en gaf een oud kenteken uit dat speciaal bestemd is voor oldtimers: DZ 65-39, in witte letters op een donkerblauwe achtergrond.


CARAVAN Omdat de auto geen groot vermogen bezit ging Axel op zoek naar een kleine lichte caravan. Axel: Ik moet ook door de bergen kunnen rijden. Dat moet wel kunnen zonder een gevaar op de weg te zijn. Ik vond er een uit 1966 die voor een Fiat 500 gemaakt is. Ik heb het klapdak opgehoogd zodat ik er in kan staan en er een wasbakje, gasstel en koelkastje in gemaakt." Het is een leuk gezicht om de combinatie van oldtimer en mini-caravan te zien en dat is precies wat Axel voor ogen had. Axel: ,,Het nodigt uit tot contact. Ik hoop dat er veel mensen zijn die ingaan op deze uitnodiging en meer diepgang zullen brengen."


REISPLAN Omdat de auto geen verwarming heeft heeft Axel er voor gekozen om zijn reis wat meer zuidelijk aan te vangen. Axel: ,,De auto met caravan wordt verscheept naar Porto. Ik zal daar met het vliegtuig naar toe gaan en vandaar mijn reis beginnen. Hoe die dan verder verloopt weet ik nog niet. Ik heb mezelf geen doelen gesteld maar wil ter plekke bepalen waar ik zin in heb. De reis is de bestemming. Waarschijnlijk zal ik eerst langs de kust, waar het wat vlakker is, verder naar het zuiden rijden. Dan naar Spanje, maar daarna ligt alles open. Misschien de oversteek naar Marokko maken of verder door Spanje. Wat ik me voorgenomen heb is dat mijn reis ongeveer een half jaar gaat duren, dat deze alle kanten op kan gaan, maar dat ik wel helemaal terug rijdt naar Nederland."


DIEPGANG Axel zoekt ook naar verdieping op zijn reis. Hij hoopt dat hij interessante mensen zal ontmoeten, goede gesprekken zal voeren en inzichten zal krijgen. Ook neemt hij literatuur mee die een bijdrage kan leveren aan zijn proces. Zoon Dirk gaf hem 'Leef' van Bibian Mentel cadeau. Ook een inspiratiebron is 'Het is kennelijk zo bedoeld' van Esmeralda Heij. Een autobiografisch boek van een vrouw die een ontdekkingsreis heeft gemaakt om ware liefde te vinden.

VERTREK Axel zal een dezer dagen vertrekken. Wij wensen hem een mooie inspirerende ervaring en nodigen hem uit om over een half jaar verslag te komen doen.