• De perenoogst

  Leader
 • De perenoogst

  Leader
 • De perenoogst

  Leader
 • Fruit telen in de Kromme Rijnstreek.

  Leader

De oogst van 2018

REGIO De Kromme Rijnstreek staat bekend om zijn boomgaarden en fruitteelt. Het bedrijf van Jacob en Eveline Westeneng is een modern fruitteelt bedrijf met peren, appels, kersen, pruimen en aardbeien.

Alles van de snoei tot de oogst moet kloppen op een fruitteeltbedrijf" legt Jacob Westeneng uit. "In theorie is dat niet zo moeilijk, maar de praktijk is weerbarstig. Neem alleen al het weer. Vorig jaar hebben we acht nachten moeten beregenen voor de nachtvorst en dit jaar bleven de pompen uit. Nu is het al maanden droog en moeten ze juist weer in de nacht beregenen tegen de droogte in de boomgaard. Dit moeten we wel doen anders blijven de vruchten te klein en krijg je een kleine oogst." De dagelijkse watergift wordt gegeven met de fertigatie computer. Bijna elk modern fruitteeltbedrijf zorgt, door slangen onder de bomen te leggen, voor de dagelijkse watergift van de bomen. Veelal gaat hierbij ook een beetje voeding mee. Jacob legt uit: "peren, kersen en appelbomen krijgen twee keer per dag water. Maar onze aardbeien krijgen wel twintig keer per dag een paar minuten water. Zeker bij aardbeien komt dat heel erg nauwkeurig. Hangen de planten, met de huidige tropische temperaturen, eenmaal slap dan is je oogst verloren. Het controleren van de pompen en de filters hoort ook bij de taken van de fruitteler."

DUURZAAMHEID De moderne fruitteler gaat steeds bewuster en duurzamer om met de grond, het water en de biodiversiteit op het fruitbedrijf. De fruitbomen staan immers voor jaren in de grond en elk jaar moeten de bomen weer een top oogst geven. "Het komt aan op een goede verzorging van de bomen en een natuurlijk evenwicht in de boomgaard", legt Jacob uit. "Ik rij wel eens met een boomgaardspuit rond. Maar dit is er wel een met het meest uitgebreide duurzaamheidscertificaat en 99% driftreductie. We zorgen door middel van bladvoeding dat de boom voldoende vitamine en mineralen heeft. En alleen als er een plaag uit de hand loopt grijpen we in met beschermingsmiddelen van het meest duurzame soort. Zo zorgen we dat de bodem optimaal blijft en de sloten schoon."

VROEGE OOGST In de zomermaanden en herfst wordt er volop geoogst op het bedrijf van Westeneng aan de Achterdijk in Bunnik. Het begon in juni met de eerste aardbeien om daarna acht weken lang kersen te plukken. Dit jaar start de oogst van Conference peren op 27 augustus. Door de snelle bloei in het voorjaar en het warme weer is de pluk vroeger dan normaal. De peren van het fruitbedrijf worden opgeslagen in het eigen koelhuis en vinden hun weg naar afzetmarkten in binnen en buitenland. Een deel van de peren en alle aardbeien, kersen, pruimen en appels verkoopt Eveline in hun Plattelandwinkel "De Achterdijk" direct aan de consument.

VERBINDING "De verbinding met de burger om ons heen is voor ons bedrijf heel belangrijk.", legt Eveline uit. "We laten onze klanten graag ervaren hoe het is op een fruitbedrijf door de organisatie van zelfplukdagen. Door de afzetketen zelf in eigen hand te hebben is de totale opbrengst ook voor ons en zijn we minder afhankelijk van de grote inkopers. Om nog meer service aan de consument te bieden hebben we sinds een paar jaar een aardbeien automaat waarin we in het seizoen 24/7 aardbeien en kersen verkopen. Mensen vinden het super leuk om een doosje aardbeien op deze manier te kopen." Het is een gekoelde automaat waarin de bakjes rond draaien. Het product blijft lekker vers. De consument kan betalen met munt en briefgeld. De automaat zorgt voor het wisselgeld.

WEBSHOP Eveline en Jacob hebben sinds kort ook een webshop met al het zelf geteelde fruit, maaltijdbox "De Kromme Rijn Krat" en streekproducten. Het bezorggebied is Bunnik, Odijk, Zeist, Houten en delen van Utrecht.

DE OOGST VAN 2018 De fruitoogst van 2018 is goed van smaak. Door de vele zonuren is de brix, het zoetheidsgehalte, van het fruit hoog. Al het fruit wordt met de hand geplukt door de vele seizoenarbeiders. Met handschoenen aan worden de peren en appels één voor één van de bomen geplukt. Daarna wordt het fruit opgeslagen om later zijn weg naar de consument te vinden.