• Mireille de Putter

Colijn van Noort

'Met vier pubers aan tafel past er ook nog wel een persoon extra bij,' zegt Colijn van Noort (48). De fotograaf uit Werkhoven vertelt dat hij het altijd leuk heeft gevonden om voor meerdere mensen te koken. Vroeger thuis, in Apeldoorn, hielp hij zijn moeder graag in de keuken waardoor hij al aardig kon koken toen hij op kamers ging. Als scholier bakte hij met zijn bijbaan in het restaurant van de Apenheul naar eigen zeggen een miljoen pannenkoeken bij elkaar. Tijdens zijn studie kunstgeschiedenis kookte hij in het Utrechtse studentenhuis regelmatig voor de hele verdieping. Ook thuis in Werkhoven, waar hij inmiddels alweer twintig jaar woont, kookt hij elke avond voor zijn zeskoppige gezin.

Mireille de Putter schuift rond zes uur ergens in de gemeente Bunnik aan en eet een hapje mee. In deze rubriek fungeert de avondmaaltijd als spiegel van Bunnik. Je bent wat je eet.

SLOWCOOKER 'Mijn vrouw Maret haalt altijd de boodschappen en koopt alles wat haar lekker lijkt en ik kook en improviseer vervolgens met wat ik in de koelkast aantref.' Vandaag is dat Indonesische rendang met sajoer boontjes. Op deze zondag bereidde Colijn om acht uur 's ochtends een kokossaus en deed die samen met runderstoofvlees in de slowcooker. Terwijl Colijn de ochtend op de golfbaan doorbrengt en 's middags met Maret gaat wandelen bij natuurgebied de Blauwe Kamer staat de rendang negen uur lang op een graadje of tachtig te pruttelen. Bij thuiskomst wordt geborreld en kookt Colijn rijst en wokt hij de sperziebonen met de boemboe. Als het gepiep van de slowcooker klinkt, schuift iedereen aan tafel. Het rundvlees komt dit keer van de islamitische slager en is na een dagje stoven heerlijk mals. Ook ruik en proef je de aroma's van limoenblad, gember en kruidnagel.

OPEN VUUR 'Colijn vindt koken echt leuk en kan zulke lekkere dingen maken, daar kan ik niet aan tippen,' vertelt Maret. Colijn vult aan: 'Bovendien is het praktisch, omdat Maret als huisarts in Houten later thuis is van haar werk.' Zelf werkt Colijn vanuit zijn fotostudio aan de Brink. Na het werk vindt hij koken een leuke afleiding. 'Je bent even in een heel andere mindset bezig.' De slowcooker is zijn laatste aanwinst. Het is een keramische pan, die net als de römertopf die ze vroeger gebruikten geschikt is voor stoofpotjes. Bovendien houdt de pan het eten warm, wat praktisch is als het met alle sportafspraken niet lukt om tegelijkertijd te eten. 'Papa sleept zoveel keukenapparaten het huis in, dat we niet eens meer ruimte hebben voor het tosti-apparaat,' zegt Floor verontwaardigd. Naast een ijsmachine, rookoven, sous-vide en barbecue heeft Colijn geïnvesteerd in een kerntemperatuurmeter en vacumeerapparaat. Op vakantie kookt Colijn graag op open vuur en bakt hij appeltaart in een gietijzeren pan, 'in the Dutch oven'. Colijn is niet zo geïnteresseerd in het nakoken van recepten. Hij improviseert liever, maar vindt kookboeken wel leuk om ideeën op te doen.

GOEDE ETERS Dat er vanavond Indonesische rendang op het menu staat, is puur toeval. 'Ik doe eigenlijk van alles,' zegt Colijn. 'Het had net zo goed vegetarische taart kunnen zijn, pasta, Indiase curry, pulled pork of Surinaamse kip (recept uit de tijd dat Maret als arts in Suriname woonde). Wat ik leuk vind aan de Aziatische keuken is dat je allemaal superverse, gezonde ingrediënten gebruikt en dat het licht verteerbaar is.' In 2016 werd het gezin opgeschrikt doordat bij Maret borstkanker werd geconstateerd. Na een geslaagde behandeling staan ze er positief in. Aan het eetpatroon is weinig veranderd, want ze aten altijd al vers en gezond. Wel eten ze minder vlees en meer groente, ook vanwege de ecologische voetafdruk. Ook is Maret meer gaan sporten. 'Kant-en-klaarmaaltijden komen er hier niet in. Ook toen de kinderen klein waren, kregen ze geen eten uit potjes. Ze aten wat wij aten. Ik denk dat dit eraan heeft bijgedragen dat onze kinderen goede eters zijn.' Het eerste woord dat Roos als peuter zei, was: 'kaas'. Nog steeds gaat het kaasplankje dat inmiddels op tafel staat er goed in. Ieder gezinslid heeft zijn inbreng. Jongste zoon Jan kweekt groenten en kruiden. Roos en Floor bakken cheesecake. Maret maakt crème brûlée of gâteau au chocola, souvenirs uit haar Parijse au-pairtijd. Oudste zoon Pim hield na een bezoek aan een wijnboer op vakantie zijn spreekbeurt over wijn, wat leidde tot experimenten met zelf wijn maken.

Colijn nipt van zijn zelfgemaakte brandnetelwijn en concludeert: 'Eigenlijk hebben koken en fotograferen veel overeenkomsten. Je bent bezig met creativiteit en techniek. Of je nu schildert met licht of een schilderijtje maakt op je bord, bij allebei moet je improviseren en werken met wat je aantreft. Uiteindelijk komt het altijd wel goed.'

Label:

Aan Tafel