• Het leegstaande kantoorgebouw Rhijnhaeghe dat plaats gaat maken voor woningbouw

    Kuun Jenniskens

CDA bedankt voor achterkamertjes; raad in informele setting bijeen over Rhijnhaeghe

Kuun Jenniskens

ODIJK Het CDA maakt bezwaar tegen de uitnodiging van projectontwikkelaar Sustay om op de locatie Rhijnhaeghe kennis te nemen van hun bijgestelde woningbouwplannen. De fractie vindt dat het teveel riekt naar achterkamertjespolitiek.

 

Leny Visser (CDA) wil vooraf eerst over goede informatie beschikken. Op 22 juni is er tijdens het Open Huis gediscussieerd over de kaders voor dit bouwplan. Wethouder Erika Spil (P21) beloofde na aanleiding van dit overleg de kaders aan te passen, zo stelt het CDA tijdens de vragenronde op 5 oktober. Het CDA wil eerst weten op welke wijze de kaders zijn aangepast.

Wethouder Spil zei tijdens de raadsvergadering dat er inderdaad een nota naar de gemeenteraad komt over de aangepaste kaders. Maar die komt pas na het bezoek aan kantoorgebouw Rhijnhaeghe. "U kunt eerst met de ontwikkelaar in gesprek en uw zorgen en vragen inbrengen."

Volgens Leny Visser is dit toch echt de verkeerde volgorde: "Wij willen graag afspraken maken met het college, niet met een projectontwikkelaar. Wij gaan er dus niet heen."Spil: "Ik vind het wel een goede manier. Het is een mooie kans om u goed te laten informeren." Het CDA bedankte. "Wij hebben hier een mooi Open Huis", zei Peter Lakerveld (CDA), "waar de projectontwikkelaar in alle openbaarheid zijn informatie kan delen. Wij hoeven dit niet in de achterkamertjes op een vrijdagmiddag te vernemen."

REACTIE SUSTAY Het Bunniks Nieuws belt met projectontwikkelaar Menno Schapendonk van Sustay. Die reageert verbaasd: "Wij hebben na aanleiding van het Open Huis - waar we goed naar hebben geluisterd - en het aanvullend Welstandsadvies, maandenlang gewerkt aan een haalbaar plan. Met de stedenbouwkundige en architect hebben we ook aan beeldkwaliteit gewerkt. Dit willen we graag aan de gemeenteraad laten zien, zodat ze een juiste interpretatie kunnen geven aan de door college gestelde kaders inclusief de meegenomen aandachtspunten van de raad. Het CDA is natuurlijk vrij om onze uitnodiging niet aan te nemen. Toch vind ik het een gemiste kans als zij zich niet laat informeren."

Waarom deze informatiebijeenkomst? "Het is een handreiking buiten het reguliere gemeentelijke proces om die wij zeer zinvol achten. Niet meer en niet minder. De volgende stap is het bestemmingsplan, dan zijn de gemeenteraad en de bevolking ook weer aan zet. Wij gaan vrijdag niet onderhandelen, maar luisteren en informeren. We willen alleen de mogelijkheden laten zien van een plan, dat wellicht veel mooier wordt dan sommigen in gedachten hebben."

OPENBAAR Waarom gebeurt dit niet in de openbaarheid? Schapendonk: "Eerlijk gezegd, heb ik daar niet over nagedacht. Ik geloof niet eens dat ik er bezwaar tegen heb als er pers bij zou zijn."

Het Bunniks Nieuws heeft laten weten dat een uitnodiging welkom is.