Buurt wil 'Asowet' inzetten

BUNNIK Een groep bewoners van de Oranjebuurt in Bunnik heeft een actiecomité gevormd met als doel een einde te maken aan het pestgedrag van één huishouden in de wijk. Ten eerste om de directe buren een hart onder de riem te steken, maar ook om de leefbaarheid in de wijk te waarborgen.

Agnes Corbeij

Bunniks Nieuws sprak met drie leden van dit comité. Allen willen ze niet met hun naam in de krant. Een van hen: "Iedereen die zich met deze zaak bemoeit, wordt door het bewuste gezin geïntimideerd. Daarom durven veel mensen ook niks te doen. Inmiddels is het gevoel van onrecht groter dan de angst en willen we niet alleen toekijken."

RECHTSZAAK Het betreft in de kern een zaak tussen twee buren, waarbij veel bewijs is van eenzijdig getreiter. De buren staan al maanden tegenover elkaar in de rechtszaal. Na de laatste zitting legde de rechter een mediationtraject op, dat liep op niets uit. In november is de volgende zitting.

Bunniks Nieuws is in bezit van de documenten die aangevoerd zijn bij de rechter. Er is stapels bewijs van gepest en getreiter, van eieren gooien, tot overbodig herrie maken. Los van elkaar is het allemaal net niet strafbaar, waardoor de politie niet veel kan. Ondertussen lijdt het gepeste gezin er enorm onder, zij leven voortdurend in angst. Als er niks gebeurt, is het wachten op een escalatie.

Inmiddels is dit ruim 3,5 jaar aan de gang en ook Ostendorp, de vorige burgemeester, probeerde te bemiddelen. Zonder resultaat. In juli werd echter de 'Asowet' aangenomen in de Tweede Kamer, waardoor de burgemeester meer kan doen in geval van woonoverlast.

ANGST Het gezin dat het meest gebukt gaat onder de pesterijen, deed daarom haar verhaal tijdens het Open Huis voor de zomer. Raadsleden waren geschokt.  Er moet nu iets gebeuren, aldus het actiecomité.

Voor de leden van het actiecomité is de 'Asowet' het moment om actie te ondernemen. Maar er is nog een reden. "De kinderen uit de buurt hebben steeds vaker last van geschreeuw of tong uitsteken. Zij durven de straat niet over te steken, of vriendjes mogen niet alleen naar die straat toe. Het beïnvloedt de hele buurt."

Het comité heeft als plan om tijdens het Open Huis op 26 oktober haar verhaal te komen doen, om de burgemeester ervan te overtuigen dat de mogelijkheden binnen de 'Asowet' ingezet moeten worden.