• De vitrine van de lokale makelaar hangt overvol - met daarbij ook veel reeds verkochte huizen

    Kuun Jenniskens

Bunnik profiteert mee van stijging huizenprijzen Utrecht

BUNNIK Volgens onderzoek van Calcasa profiteren gemeenten rondom 15 grote steden enorm mee van de stijging van de huizenprijzen. In Utrecht was het effect groot: de woningprijzen in de gemeente Utrecht zijn de afgelopen vijf jaar met 42% gestegen en de omliggende gemeenten zoals Bunnik volgen met gemiddeld 30%.

Kuun Jenniskens
 

Dit ‘olievlekeffect’ is het sterkst rondom de vier grote steden, waar de woningprijzen het snelst zijn gestegen en het aanbod sterk is gedaald. Dit heeft tot gevolg dat woningkopers uitwijken naar omliggende gemeenten, waardoor ook in Bunnik de prijzen inmiddels snel stijgen.

Amsterdam is koploper. Daar zijn de woningprijzen in vijf jaar tijd met 65% gestegen. De omliggende gemeenten volgen met een gemiddelde prijsstijging van 45%. Dit is een groot verschil met de prijsstijging in de rest van Nederland (exclusief de Top 15 Steden) van 25%.

Cijfers over het 1e kwartaal van 2018 laten zien dat de gemiddelde woningwaarde over Nederland momenteel op 289.000 ligt. In Utrecht ligt dit heel anders: de gemiddelde prijs voor een eengezinswoning ligt dit kwartaal op 413.000. Voor een appartement is dat 266.000. Ten opzichte van het 1e kwartaal van vorig jaar zijn de prijzen met 8,8% gestegen.