Bunnik in landelijke top 10 beste gemeenten

BUNNIK Het woon- en leefklimaat in de gemeente Bunnik is verder verbeterd, vooral ook dankzij initiatieven vanuit de bevolking zelf. Verder is de cultuursector versterkt. Mede daardoor haalt Bunnik voor het eerst de top 10 van beste gemeenten in Nederland in het jaarlijkse onderzoek van Elsevier, zo stelt wethouder Jorrit Eijbersen. Opnieuw komt Bunnik daarin naar voren als de beste gemeente van de provincie Utrecht. "Het is goed wonen en werken in Bunnik", zegt Eijbersen. "Veel is ons gewoonweg gegeven, zoals onze ligging in het hart van Europa's meest concurrerende regio en het fraaie landschap. Maar de kracht van Bunnik is bovenal onze actieve bevolking, die zelf veel initiatieven neemt die het woon- en leefklimaat verbeteren." "Een mooie voorbeeld daarvan is de hockeyclub Kromme Rijn, die in korte tijd, geheel op eigen kracht, de sport in onze gemeente een nieuw aanzien heeft gegeven. Maar ik denk ook zeker aan het burgerinitiatief 'De Huiskamer van Odijk', waarbij inwoners zelf in hun dorp nieuwe verbindingen leggen. De leefbaarheid was al een groot pluspunt van Bunnik, maar dankzij zulke initiatieven neemt die nog verder toe."

Woonklimaat

Verder wijst de wethouder op de ontwikkeling van het Burgje, de uitbreiding in het buitengebied van Odijk, die onlangs in gang gezet. De

nieuwe wijk daar wordt een van de meeste duurzame van Nederland en zal prachtig aansluiten op de groene, landelijke omgeving. Bij de woningbouw staan levensbestendigheid en kwaliteit voorop. "Het Burgje biedt zeer duurzaam wonen in een landelijke omgeving met de stad Utrecht en het Science Park op fietsafstand. Deze nieuwe wijk versterkt niet alleen het woonklimaat van Bunnik, maar van de hele regio", aldus Eijbersen. De wethouder wijst er verder op dat ook het culturele klimaat in Bunnik verbeterd is, wat zich vertaalt in een hogere score in het Elsevieronderzoek. Afgelopen najaar opende het Nationale Waterliniemuseum in Fort bij Vechten officieel zijn deuren. Het Museum Oud Amelisweerd won zeer onlangs de Europa Nostra Award voor restauratie en herbestemming. "Een

terechte erkenning", zo meent Eijbersen. "Ook dat tekent Bunnik, een prachtige ontmoeting van geschiedenis, moderne kunst en landschap."

Onderzoek

Ook in 2015, 2014 en 2013 kwam Bunnik uit het Elsevieronderzoek als beste gemeente in de provincie Utrecht naar voren. Vorig jaar stond Bunnik op de landelijke lijst nog op de 11de plaats. Dit jaar klom de gemeente naar de tiende plaats.